hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CNN TÜRK F-16 satışı bilgilerine ulaştı: ‘Önemli adıma’ ilişkin yeni bilgiler

    KAYNAKCnnturk.com

    Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. ABD Büyükelçisi Flake, yeni F-16'ların Türkiye'ye satışında ileriye doğru büyük bir adım atıldığını açıkladı. CNN TÜRK, F-16 satışı bilgilerine ulaştı. İleriye dönük atılan önemli adıma ilişkin yeni bilgiler ne? CNN TÜRK ABD Temsilcisi Yunus Paksoy edindiği bilgileri aktardı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Siyasi ve Askeri İlişkiler departmanından Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.  

    ABD’li elçi Flake, sosyal medya hesabında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile el sıkıştığı bir fotoğrafa yer vererek şu açıklamaları yaptı:

    “Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı. Bu, ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım.”

    CNN TÜRK F-16 satışı bilgilerine ulaştı: ‘Önemli adıma’ ilişkin yeni bilgiler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İlişkiler Bürosu ise açıklamasında “ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en yeni nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır. Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri” ifadelerine yer verdi.

    Peki ileriye dönük atılan önemli adıma ilişkin yeni bilgiler ne? CNN TÜRK ABD Temsilcisi Yunus Paksoy edindiği bilgileri aktardı:

    “İlk önce şunu söyleyelim. 26 Ocak'ta Amerikan Dışişleri Bakanlığı o çok beklenen resmi bildirimi Amerikan Kongresi’ne yapmıştı. 15 günlük bekleme sürecinden sonra 10 Şubat’ta o süre tamamlanmış 29 Şubat’ta da Amerika Birleşik Devletleri tarafından Martin üretici firma Lockheed Martin tarafından Ankara’ya Türkiye Cumhuriyeti devletine bir teklif mektubu ve bu satışın onaylandığına dair mektup gönderilmişti. En son kalınan aşama şuydu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti üretici firmadan gelen bu teklif mektubunu inceliyordu. Burada hep şunu söylüyorduk; yaklaşık şu kadar milyar dolar diye. Yaklaşık dememizin sebebi şuydu. Resmi teklif çıkılmamıştı. O teklif çıkıldıktan sonra Savunma Bakanlığı Türkiye’deki ve diğer bakanlıklar bunu inceliyordu. Bugün bazı duyumlarımıza göre bu önemli adımın, ileriye doğru atılmış adımın bu teklifin Türkiye tarafından da kabul edildiği. Jeff Flake’in de paylaştığı gibi Savunma Bakanı Yaşar Güler’le el sıkıştığı, yani artık karşılıklı iki tarafın teklif üzerinde de anlaştığı, elin sıkışıldığı, bu kabulün de Amerika Birleşik Devletleri’ne iletildiği yönünde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki bundan sonra nasıl ilerleyecek bu süreç? Şimdi Lockheed Martin teklifini yaptı, Türkiye kabul etti. Zaten Kongre’de herhangi bir sorun artık yok, onlarda da bütün süreçler tamamlandı. Bundan sonra Lockheed Martin, üretim ve sevkiyat sürecine geçecek. Peki bu üretim süreci ne kadar olacak, sevkiyat nasıl gerçekleşecek? İşte bütün bu ayrıntıların da aslında o el sıkışılan anlaşma içinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu şekilde duyumlarımız var. Neden? Çünkü Lockheed Martin'de şunlar da konuşuluyordu. Acaba modernizasyon kitleri Türkiye’ye getirilip, Türkiye'nin elindeki filodaki F-16’lar yenilenebilir mi? Çünkü bu çok daha hızlandırabilir süreci ya da Lockheed Martin’in elinde bir sipariş sıkışması olduğu için ve ayda üretim kapasiteleri maksimum üç-dört adet F-16 olduğu için Türkiye’nin sevkiyatı üç/üç buçuk yıl sonrası gibi hesaplanıyordu. Bütün bunların da konuşmaları yapılıyordu. Tabii bu ayrıntılar önümüzdeki günlerde resmi sözleşme detaylarına ulaştığımızda aktarabileceğimiz bilgiler ancak bugün için Flake’in el sıkışarak Yaşar Güler’le koyduğu fotoğraf ve bahsettiği Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük adım attık dediği şeyin biz duyumlarımıza göre işte o 29 Şubat’ta teklif mektubunun Ankara’ya gönderilmesiyle başlayan sürecin sonuçlandırılması olarak biliyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İlişkiler Bürosu’ndan Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yapılan açıklamaya da vurgu yapan Paksoy, “Bu aralar özellikle geçtiğimiz yıldan bu yana Washington-Ankara hattında sıcak rüzgarlar esiyor. Özellikle savunma sanayi alanında. Hatta geçtiğimiz hafta Türk savunma sanayi şirketlerinin Teksas’ta kurduğu 155 mm top üretim hatlarının ilkinin de açılışı yapılmıştı. Bu noktada artık ABD’de üretilen 155 milimetrelik top mermilerinin üçte biri Türk savunma sanayi şirketleri tarafından üretilecek. Birkaç ay önce konuştuğum Amerikalı yetkililer de bu savunma sanayi ortaklığından çok heyecanlı olduklarını, Türkiye’nin savunma sanayi şirketlerini takdirle karşıladıklarını ve ilgiyle takip ettiklerini, ileride de çok daha fazla iş birliği yapmak istediklerini söylemişti. İşte bugün bu el sıkışma fotoğrafı ve o teklifin artık kabul edildiğini öğrenmiş olmamız gerçekten de çok önemli bir yapı taşı bu ikili ilişkilerde." ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow