hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO | CNN TÜRK dünyanın en büyük mezarlığında: NECEF/VADi ES-SELAM

    KAYNAKCNN TÜRK

    CNN TÜRK dünyanın en büyük mezarlığına gitti. Irak'ın Necef kentindeki Vadi Es-Selam Mezarlığı'nda 6 milyon civarında mezar olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 917 hektar alana sahip Vadi Es-Selam, özellikle Erbain sonrası yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ve Şef Kameraman Ahmet Akpolat, "Erbain" anmaları sonrası o mezarlığı görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çöldeki bu uçsuz bucaksız yer, aslında bir mezarlık, dünyadaki en büyük mezarlık. İddiaya göre Hz. Ali, Necef'te kendine bir arazi aldı. O arazi artık hem en eski hem de en büyük mezarlığın arazisi. Şii inancına göre kutsal niteliğinde.

    Arapçada "vadi" kelimesi, iki dağ arasındaki uzun çukur anlamına geliyor. "Selam" ise barış, sulh, selamette olarak tercüme ediliyor. Bazı kaynaklara göre, Vadi's-Selam Mezarlığı’na bu adın verilmesinin sebebi, bu mezarlığa gömülenlerin dünya cezasından kurtulmuş ve güvende olduklarına inanılması. Mezarlıkta birçok peygamberin mezarının olduğu da iddialar arasında.

    Mezarlık birçok gerilime de sahne olmuş durumda. Amerikan işgali sonrası da çatışma yaşanmıştı.

    Mezarlıkta kabirlerin bazıları ev, bazıları kümbet, bazıları ise minyatür cami şeklinde. Cenazelerin bazı kabirlerde üst üste gömülme olduğu için boyu 10 metre ulaşıyor. Mezarlık özellikle Şiiler tarafından kutsal sayıldığı için yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow