Çinli bilim insanlarından tarihi deney: Babasız doğum
Çinli bilim insanları, dişi fareden aldığı yumurta hücrelerini genetik yapısını değiştirip tekrar hayvana enjekte etti. Bu yöntemle babasız olarak hamile kalan dişinin dünyaya getirdiği farelerden biri, yetişkinliğe ulaşıp kendi yavrularını doğurdu.
Bazı sürüngen, balık ve bitki türlerinde görülen babasız üremenin memeliler için imkansız olduğu düşünülüyordu. Sebebi ise memelilerde yavruya hem anne hem babanın DNA’sının geçmesiydi. Ardından ‘genomik damgalanma’ adı verilen süreçle anne ve babadan gelen genlerden hangisinin aktif olacağına karar veriliyor, diğeri ise ‘sessize alınıyordu’. Fakat Çin’deki Şangay Jiao Tong Üniversitesi’nden bilim insanları, bir farenin erkek olmadan üremesini sağladı.
GENETİK MANİPÜLASYON
Bilim insanları, dişi fareden döllenmemiş yumurta hücreleri aldı. Sonra da genetik manipülasyon yoluyla DNA dizisinde 7 farklı noktada oynama yapıp hücreleri fareye enjekte etti. Bu yöntemle baba olmadan hamile kalan fare, doğum yaptı. Yavrulardan biri yetişkinliğe ulaşabilirken diğerleri öldü. Yetişkinliğe ulaşan fare de kendi yavrularını doğurdu. Bu yöntem uzun vadede insanlarda erkek olmadan üremeyi sağlayabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney komada mı? İran dini lideri hakkındaki iddialara bu görüntü ile yanıt verildi
ABD’de devir teslime haftalar kala, Biden’dan Ukrayna kararı… Rusya öfkeli, Trump’ın ekibi tepkili!
Dikkat çeken Macron-Milei görüşmesi... G20 öncesi Arjantin'e uğradı!
SON DAKİKA! Komşu'da Miçotakis ve Samaras arasında 'Türkiye' gerilimi!
Tayland'da görsel şölen: Binlerce dilek gökyüzünü aydınlattı