Çin'e rağmen Obama-Dalay Lama görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, Çin'in Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Obama, Dalay Lama ile Tibet kültürüne destek verdi. Çin'den ise görüşmeye tepki geldi.
Gayri resmi bir havada geçen görüşmenin Oval Ofis yerine "harita odası"nda, basına kapalı olarak gerçekleştirildiği bildirildi.ABD Başkanı Barack Obama, Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ile Tibet kültürüne destek verdi.
Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Dalay Lama'yı kabul eden Obama'nın Tibet'in insan hakları davasına ve dini ve kültürel kimliğine ''güçlü destek verdiğini belirtti.
Beyaz Saray'da 45 dakika süren görüşmeden sonra Dalay Lama ise geleneklerin dışına çıkarak, binanın dışındaki gazetecilere doğru yürüdü ve doğrudan gazetecilere hitap ederek, davasının haklı ve barışçı olduğunu, Obama ile görüşmekten de büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Dalay Lama, ''Başkan desteğini sundu'' derken, sözcü Gibbs de Obama'nın Çin Halk Cumhuriyeti bünyesinde Tibetlilerin insan haklarının, din, kültür ve dil kimliğinin korunmasına özen desteğini dile getirdiğini aktardı.
Gibbs, Obama'nın Dalay Lama'nın ''orta yol'' yaklaşımını, şiddetten uzak durmasını ve Çin hükümetiyle diyaloğunu sürdürmesini övdüğünü de belirtti ve tarafların sorunları çözmek için doğrudan diyalog başlatmasını teşvik ettiğini sözlerine ekledi.
ABD Çin'i dinlemedi, Çin öfkeli
Dalay Lama'yı Tibet'in Çin'den ayrılması için çalışmakla suçlayan Çin, Pekin ile Washington arasındaki ilişkilere zarar vereceği gerekçesiyle ABD'ye görüşmenin iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu. Görüşme gerçekleşince ise tepkiler art arda geldi.
Resmi Şinhua haber ajansı, ABD'nin Pekin Büyükelçisi Jon Huntsman'ın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cui Tienkay'ın ABD'li diplomata Çin yönetiminin görüşmeden duyduğu ciddi rahatsızlığı ilettiğini bildirdi.
Çin Dişleri Bakanı Ma Zhaoxu, görüşmenin, "ABD hükümetinin, Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ve Tibet'in bağımsızlığına destek vermediği yönünde yinelediği taahhüdünü ihlal ettiğini" belirterek, Çin'in görüşmeden duyduğu "şiddetli hoşnutsuzluğu" ifade etti.
Şinhua haber ajansı tarafından yayımlanan "Obama-Dalay Lama görüşmesinin arkasında ne var?" başlıklı yorumda, "Tibet kartının Washington'ın Çin'e karşı değişmeyen politikası olduğu" ileri sürülerek, Obama'nın Dalay Lama ile görüşen ilk ABD Başkanı olmadığına işaret edildi.
Yorumda, bu girişimin ABD liderlerinin Çin konusunda halen Soğuk Savaş zihniyetini izlediğini gösterdiği savunuldu.
Siyasi uzmanlar, görüşmenin Çin-ABD ilişkilerini etkilemeyeceğini, ancak kısa vadede Çin lideri Hu Jintao'nun nisan ayındaki ABD ziyaretini erteleyebileceğini söylüyor.
Çin yönetimi Dalay Lama'yı ayrılıkçı olmakla suçluyor ve bu nedenle uluslararası arenada meşrulaşmasını istemiyor.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…