Çin’den Pelosi’ye yaptırım kararı
Uluslararası ajanslarda yer alan son dakika bilgisine göre Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ve yakın çevresine yaptırım uygulama kararı alındığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, yaptırım kararının Pelosi’nin ‘kışkırtıcı’ eylemlerinden kaynaklı olduğu belirtildi. Öte yandan Pelosi ise Kishida ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "ABD, Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin vermeyecek" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ve ailesine Tayvan ziyareti nedeniyle yaptırım uygulama kararı alındığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, yaptırım kararının Pelosi’nin ‘kışkırtıcı’ eylemlerinden kaynaklı olduğu belirtildi.
Çin'in sert uyarılarına rağmen Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi Pekin yönetiminin tepkisini topladı ve bölgede askeri hareketliliğin artmasına sebep oldu.
Açıklamada yaptırımın içeriğine dair net bir bilgi paylaşılmadı.
Geçtiğimiz yılın başlarında Çin, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev alan Mike Pompeo dahil 28 ABD'liye karşı yaptırım kararı alındığını duyurmuştu.
Pelosi'nin Tayvan ziyareti öncesi Mike Pompeo ise sosyal ağ Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda Pelosi’ye Tayvan ziyaretinde katılabileceğini söyleyerek, “Çin'de yasaklıyım (seyahat yasağı) ama özgürlüğü seven Tayvan’da değil. Orada görüşürüz!” demişti.
ÇİN,TAYVAN'I ABLUKAYA ALDI
Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi adadan ayrıldı ancak gerilim düşmedi.
Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin ordusunun Tayvan çevresinde başlattığı askeri tatbikat ikinci gününde devam ediyor. Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan’ın Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin’e ait çok sayıda gemi ve uçağının tatbikatın ikinci gününde Tayvan Boğazı’nda orta çizgiyi geçtiği bildirildi. Kara tabanlı füze sistemlerinin yerleştirildiği, durumu izlemek için boğaza uçak ve gemiler gönderildiği aktarıldı. Savaşa hazır olma durumunun arttıracağı, ancak savaş istenmediği kaydedildi. Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang ise yaptığı açıklamada, “(Biz) komşunun kapımızda gücünü göstermesini ve askeri tatbikatlarla dünyanın en işlek su yollarını keyfi olarak tehlikeye atmasını beklemiyorduk” ifadeleriyle Çin’in tatbikatlarına tepki gösterdi.
Orta çizgi, Tayvan Boğazı'nda Çin anakarası ile Tayvan arasındaki gayri resmi ayrım çizgisi olarak biliniyor.
PELOSİ'DEN NET MESAJ
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan ve Güney Kore'yi ziyaret ettikten sonra Asya turunun son durağı olan Japonya'ya geldi. Pelosi, başkent Tokyo'da Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi. Kahvaltılı bir toplantı gerçekleştiren ikilinin, bölgesel ve küresel meseleleri ele aldığı öğrenilirken, Kishida'nın Pelosi'nin Washington-Tokyo ittifakını güçlendirme, özgür ve açık Hint-Pasifik vizyonunu gerçekleştirme çabalarına liderlik etmeyi sürdüreceğine dair umudunu dile getirdiği kaydedildi.
Pelosi ile görüştükten sonra başbakanlık ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kishida, "Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunmasını sağlamak için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı. Çin'in Pelosi'nin Tayvan ziyaretine misilleme olarak bölgede başlattığı ve Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine de Çin füzelerin isabet etmesiyle sonuçlanan tatbikatlara atıfta bulunan Kishida, "Çin'in davranışının bölgenin ve dünyanın barış ve istikrarı üzerinde ciddi bir etkisinin olduğunu ve tatbikatların derhal durdurulması çağrısında bulunduğumuzu belirttim" dedi. Kishida ve Pelosi'nin Tayvan dışında, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve Rusya'nın Ukrayna işgali gibi iki ülkeyi ilgilendiren meseleleri de masaya yatırdığı öğrenildi.
TAYVAN DEMOKRASİSİNE ÖVGÜ
Ziyaretinin Tayvan'ın statükosu değiştirmekle ilgili değil Tayvan Boğazı'ndaki barışın korunması ile ilgili olduğunun altını çizen Pelosi, "Farklı yerlerden ziyaretçilerin Tayvan'a gitmesine engel olmaya çalışabilirler ama bizim ziyaretlerimizi önleyerek Tayvan'ı izole edemeyecekler" açıklamasında bulundu. Pelosi ayrıca, Tayvan'daki teknoloji ve iş dünyasındaki çeşitlilik ve başarı ile ilgili övgü dolu sözler kullanırken, Tayvan'ın demokrasisi için verdiği zorlu mücadelelere de değindi.
TEMASLARI SÜRECEK
Pelosi'nin Kishida'nın yanı sıra bugün Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Hiroyuki Hosoda ile de görüşmeyi planladığı belirtildi. Geçtiğimiz Nisan ayında Japonya'yı ziyaret edeceği gündeme gelen Pelosi'nin planı Covid-19'a yakalanması nedeniyle ertelenmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?
Gümrük vergisi krizine, 'eyalet' tartışması eklendi: Trump, Trudeau'yu bir kez daha 'vali' dedi
Papa, 3 yıl önce iki suikast atlatmış: Irak ziyaretinde yaşananları anlattı!