Çin'den ABD'ye 'olası çatışma' uyarısı
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD’nin ülkesine yönelik tutumunun değişmemesi halinde Pekin ve Washington arasında "çatışmanın kaçınılmaz" olduğu uyarısında bulundu. ABD’nin özetle “sen öl ben yaşayayım politikası” izlediğini iddia eden Qin Gang “ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızlanmaya devam ederse, hiçbir korkuluk raydan çıkmayı engelleyemez ve kesinlikle çatışma ve hesaplaşma olacak.” ifadesini kullandı.
Qin Gang, Dışişleri Bakanı sıfatıyla yaptığı ilk resmi açıklamasında ülkesinin Rusya ile ilişkilerini güçlendireceği vurgusunu yaptı.
Çin'in önümüzdeki yıllardaki dış politika gündeminin ana hatlarını çizen Qin Gang Pekin’in Moskova ile ilişkisini “bir güç ve istikrar ışığı” olarak ve Washington ve müttefikleri ile ilişkisini ise “bir gerilim ve çatışma kaynağı” olarak takdim etti.
ABD’nin çatışma peşinde olmadığını iddia ederken Çin’e üstünlük sağlamak için çalıştığını söyleyen Qin Gang, Washington yönetiminin Pekin’e karşı rekabeti tamamen kontrol altına almak ve bastırmak için çalıştığı görüşünü dile getirdi.
"ABD ÖZETLE SEN ÖL BEN YAŞAYAYIM POLİTİKASI İZLİYOR"
ABD’nin özetle “sen öl ben yaşayayım politikası” izlediğini iddia eden Qin Gang “ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızlanmaya devam ederse, hiçbir korkuluk raydan çıkmayı engelleyemez ve kesinlikle çatışma ve hesaplaşma olacak.” ifadesini kullandı.
Ülkesinin Rusya ile ilişkileri geliştirmesini savunan Çinli bakan, iki ülke arasındaki ilişkilerin küresel dış ilişkilere örnek teşkil ettiğini ifade ederek, ”Çin ve Rusya'nın birlikte çalışmasıyla dünya itici bir güce sahip olacak. Dünya ne kadar istikrarsız hale geldiyse, Çin ve Rusya'nın ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde ilerletmeleri de o kadar zorunlu hale geliyor.” dedi.
Rus ve Çin liderleri arasındaki yakın temasa dikkat çeken Qin Gang, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin güçlenerek artacağını savundu.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre Qin Gang, ABD önderliğinde Batı ülkelerinin Çin’in kalkınmasına eşi benzeri görülmemiş ciddi zorluklar getirirken, Pekin’i çok yönlü çevreleme, kuşatma ve baskı altına almak için çalıştığını iddia etti.
Qin Gang, Çin ve ABD arasında ortaya çıkan “bolon krizi” ve Tayvan sorunu yüzünden de Washington yönetimini suçladı.
“Ukrayna krizi belirli jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullanıldığı izlenimi veriyor”
Ukrayna kriziyle ilgili ülkesinin görüşlerini açıklayan Çinli bakan, Ukrayna'daki çatışmanın uzaması ve tırmanması için baskı yapan "görünmez bir el” bulunduğunu iddia ederek, “Ukrayna krizi belirli jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullanıldığı izlenimi veriyor.” dedi.
ABD’nin Ukrayna’nın egemenlik haklarını savunurken çifte standart uyguladığını söyleyen Çinli bakan, ülkesinin Tayvan üzerindeki egemenlik hakkına yönelik itirazı buna örnek olarak gösterdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok