Çin'de hava kirliliği nedeniyle 6 milyon araç trafikten men edilecek
Dünyanın en hızlı "kalkınan" ülkesi, ikinci büyük ekonomisi kirlilikten nefes alamaz halde. Dünyanın havası en kirli 20 şehrinden 16'sı Çin'de bulunuyor. Başkentinin havası bile solunamaz hale gelen Çin'de hükümet, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında ülke genelinde altı milyon aracın trafikten men edileceğini bildirdi.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve dünyanın en hızlı "kalkınan" ülkesi sıfatlarını taşıyan Çin'de hava ve çevre kirliliği SOS veriyor. Ulusal Bilimler Akademisi'nin daha önce ortalama ömrü 5,5 yıl kısalttığı yönünde rapor hazırladığı Çin'deki hava kirliliğine karşı, kaçınılmaz önlemler de uygulamaya konulmaya başlandı. Bu kapsamda 6 milyon araç trafikten men edilecek.
Hükümetten yapılan açıklamada, egzoz emisyon stand artlarına uymayan araçlar için zorunlu olarak uygulanacak kurala göre, araçların bu yıl sonuna kadar trafikten çıkarılacağı belirtildi.
Trafikten men edilecek araçların yüzde 20'sinin, hava kirliliğinin en yoğun görüldüğü Pekin ve Tienjin kentleriyle Hıbey eyaletinde olduğu kaydedildi.
Çin Devlet Konseyi bir sonraki aşamanın ise gelecek yıl yürürlüğe gireceğini, ülkenin özellikle ekonomik olarak gelişmiş bölgelerinde 5 milyon aracın daha trafikten men edilmesinin planlandığını duyurdu.
Çin'deki çevre otoritelerinin raporlarına göre, başkent Pekin'deki hava kirliliğinin yüzde 31,1'i araçların egzozlarından kaynaklanıyor.
Daha önce Ulusal Bilimler Akademisi'nin yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle ömrün ortalama 5,5 yıl kısaldığı açıklanmıştı. Araştırmada, 1981 ile 2000 yılları arasında 90 kentte havadaki partikül oranlarının toplandığı ifade edilirken, yoğun oranda insan sağlığına zarar veren madde bulunduğu kaydedilmişti. Ancak bu durum artık sadece kömür tüketimi ve kış aylarıyla sınırlı değil. Özellikle başkentte hava kirliliği ve zararlı partikül oranındaki artış, yaz aylarına rağmen yüksek seviyelerde seyrediyor.
Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı, dünyanın fabrikası olarak bilinen ve sanayi üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin'de bulunuyor. Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında yine bu ülke başı çekiyor.