hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cinayetin anatomisi! Ayşenur Ezgi Eygi nasıl vuruldu? ABD basını görüntüleri yayınladı...

    Cinayetin anatomisi Ayşenur Ezgi Eygi nasıl vuruldu ABD basını görüntüleri yayınladı...
    expand
    KAYNAKMilliyet

    ABD'nin iki uçak gemisinden biri Orta Doğu'dan ayrılırken, Washington Post gazetesi Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'nin öldürülmesini manşetine taşıdı. 50 video ve fotoğrafın analiz edildiği haber, İsrail'in yalanlarını ortaya çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da başından vurduğu Ayşenur Ezgi Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, ABD'den Türkiye'ye geldi.

    Acılı aile Aydın Didim'deki evlerine ulaşırken, ABD yönetiminden cinayete ilişkin yeni açıklamalar geldi. Washington Üniversitesi'nden bu yıl mezun olan Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi'nin bir 'kaza' sonucu öldürüldüğünü savunan ABD lideri Joe Biden, bu kez yazılı bir açıklama yaptı.

    "Ayşenur Eygi'nin ölümü karşısında öfkeliyim ve derin bir üzüntü duyuyorum. Ayşenur ABD'de üniversiteden yeni mezun olmuştu" diyen Biden, genç kadının ölümüne yol açan silahlı saldırının asla kabul edilemez olduğunu vurguladı.

    Cinayetin anatomisi Ayşenur Ezgi Eygi nasıl vuruldu ABD basını görüntüleri yayınladı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail’in cinayetteki sorumluluğunu kabul ettiğini belirten ABD Başkanı, halihazırda Washington'ın Tel Aviv yönetiminin açtığı ön soruşturmaya tam erişimi olduğu bilgisini verdi ve bu erişimin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

    Başkan Yardımcısı ve başkan adayı Kamala Harris de yazılı bir açıklama yaptı, "Ayşenur Eygi'nin öldürülmesi asla yaşanmaması gereken korkunç bir trajedidir" dedi.

    "Ayşenur, genç hayatı anlamsız bir şekilde sona erdiğinde Batı Şeria'da barışçı bir şekilde protesto gösterisi yapıyordu, yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı duruyordu" ifadesini kullanan Kamala Harris, cinayetin İsrail işgal askerlerinin Batı Şeria'daki davranışlarına dair meşru soruları gündeme getirdiğini kaydetti.

    Başkan Joe Biden ve yardımcısı Harris'in yazılı açıklamaları, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan daha hafif bir tonda. Ayşenur Ezgi'nin öldürülmesini 'sebepsiz ve haksız' olarak nitelendiren Blinken, "Şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci Amerikan vatandaşımız var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu değişmeli. Bize göre İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarının değiştirilmesi dahil bazı temel değişiklikler yapması gerekiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cinayetin anatomisi Ayşenur Ezgi Eygi nasıl vuruldu ABD basını görüntüleri yayınladı...

    Amerikan Washington Post gazetesi ise, 6 Eylül Cuma günü Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde İsrail keskin nişancılarının Ayşenur Ezgi Eygi'yi vurmasını bugün manşetine taşıdı.

    'Yeni video ve tanıklar, İsrail'in ABD'li aktivistin ölümüne dair açıklamasına meydan okuyor' manşetini atan Washington Post, editörlerinin 50 video ve fotoğrafı analiz edip 13 görgü tanığıyla görüştüğünü yazdı.

    Beyta kasabasındaki protesto yatıştıktan sonra çatıdaki bir keskin nişancının Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'yi hedef aldığını belirten gazete, izlenen videolar ve incelenen fotoğraflarla cinayetin yeniden kurgulandığı bilgisini verdi.

    Washington Post'un araştırması, Ayşenur Ezgi'nin protestonun zirveye ulaşmasından yarım saatten fazla bir süre geçtikten sonra hedef alındığını ortaya koydu. Gazete ayrıca göstericilerin ana yoldan aşağıya doğru ilerlediğini ve İsrail askerleriyle aralarında 200 metre mesafe varken silah sesi duyulduğunu aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haberde Ayşenur Ezgi Eygi'nin vurulduğu sırada İsrail askerlerine 180 metre kadar uzakta olduğu ve herhangi bir tehdit oluşturmadığı belirtildi.

    İsrail işgal ordusu, Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'nin Beyta'daki 'şiddetli isyan' sırasında 'kasıt olmadan' vurulduğunu iddia ediyor.

    Ancak Washington Post'un özel haberi, beklendiği gibi İsrail'in iddiasını çöpe atıyor. Al Jazeera, WP'nin araştırmasının İsrail'in dile getirdiği anlatıya meydan okuduğu yorumunu yaptı.

    Cinayetin anatomisi Ayşenur Ezgi Eygi nasıl vuruldu ABD basını görüntüleri yayınladı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, 'Washington Post soruşturması, ordunun Amerikan-Türk aktivistin vurularak öldürülmesindeki yorumuna şüphe düşürüyor' başlığını attı.Times of Israel, 'Washington Post: ABD'li aktivist, Batı Şeria'daki protestonun zirvesinden yarım saat sonra öldürüldü' başlığını tercih etti.Washington Post'un soruşturmasına ABD ve İsrail'den nasıl tepkiler geleceği, merak ediliyor.ABD Kongre üyeleri Senatör Patty Murray ile Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal ise, Başkan Biden'a bir mektup gönderip Eygi ailesinin daha önce dile getirdiği gibi 'bağımsız bir soruşturma' çağrısında bulundu.Türkiye ise Ayşenur Ezgi'nin katledilmesini Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'na taşımaya hazırlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow