Çin ve ABD'den gerilimi düşürücü adım: Generaller görüştü
Karşılıklı askeri hamlelerin tansiyonu had safhaya çıkardığı Güney Çin Denizindeki çekişmeyle ilgili Çin ve ABD'den bu kez uzlaşı adımı geldi. Üst düzey Çinli general Fang Fenghui, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü. Taraflar karşılıklı uzlaşma ve yatıştırıcı mesajlar verdi.
Çin ve ABD'nin Asya Pasifik bölgesindeki geriliminde bu kez tansiyonu yatıştırıcı bir adım geldi. Çin Merkez Askeri Komisyonu'nun üst düzey generallerinden Fang Fenghui, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü. Tarafların birbirine hassasiyetleri konusunda uyarılarıda bulunduğu görüşmede, sorunların yapıcı şekilde ele alınması ve zaman zaman çekişmelerin dışında genel anlamda ilişkilerinin sağlam olduğu mesajı verildi.
Güney Çin Denizi'nde tansiyon yine yükseliyor
Pekin yönetimi, Çin ve ABD'nin Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunları yapıcı bir şekilde ele alması gerektiğini belirtti.
Çin Merkez Askeri Komisyonu'nun (CMC) üst düzey generallerinden Fang Fenghui, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile telekonferans görüşmesi yaptı. General Fang görüşmede, "Çin, tansiyonu yükselten taraf değil, Çin ve ABD Güney Çin Denizi'nde yaşanan sorunları yapıcı bir şekilde ele almalı" diye konuştu.
Japonya ve Filipinler, Çin'e karşı askeri ittifak yaptı
Fang konuşmasında, Çin ve ABD arasında geçmiş dönemde ikili ilişkilerde karşılıklı kazan-kazan, saygı ve zıtlıkların oluşmaması amacıyla varılan uzlaşmayı hatırlatarak, bu uzlaşma temelinde tarafların askeri kanadında birçok alanda işbirliği ve koordinasyonlarının sürekli derinleştiğini ve karşılık güven mekanizmasının kurulduğuna dikkati çekti.
Çin'den "ABD'yi ilgilendirmez" açıklaması
Güney Çin Denizi sorununda Çin'in tansiyonu yükselten taraf olmadığının altını çizen Fang, tarafların, bölgedeki genel durumu göz önünde bulundurması ve farklılıklarını yapıcı bir şekilde halletmesi çağrısı yaptı. Fang ayrıca, Çin ve ABD'nin askeri alan dahil ikili ilişkilerine zarar verecek eylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.
Çin'in jetleri havalandırmasının ardından ABD'den karşı hamle
Dunford da taraflar arasında zaman zaman meydana gelen çekişmenin dışında askeri mahiyette genel ilişkilerin sağlam olduğunu belirterek, iki tarafın anlaşmazlıklarının iki ülke halkının temel çıkarları içinde olmadığını dile getirdi.
Diğer yandan Dunford, ABD'nin, Güney Çin Denizi'nde barışçıl yollarla istikrarı sağlamak amacıyla etkili bir risk kontrol mekanizması kurulması konusunda Çin ile çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
Bölgede en son ABD savaş gemisinin Çin'e ait Nanşa Adaları'na yakınlaşması üzerine Çin, ilgili geminin ihlal girişiminde bulunduğunu ve Çin donanmasının gerekli tedbiri aldığını açıklamıştı. Pekin yönetimi, bu olay üzerine ABD'ye gerginlik oluşturarak bu durumdan yarar gütme peşinde suçlaması yönelterek, Çin'in egemenliğini ve ulusal güvenliğinin yanı sıra Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarı koruyacaklarının altını çizmişti.
Çin ve ABD arasında son dönemlerde Çin'in bölgedeki askeri faaliyetlerine ilişkin tartışma bulunurken, ABD bölgedeki sefer özgürlüğü konusunda da Pekin yönetimi ile sorun yaşıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı