Çin: "Kültür Devrimine artık yer yok"
Çin'de dün 50. yıl dönümü olan Kültür Devrimi'ne dair hiçbir anma etkinliği yapılmadı, Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organında da "Kültür Devrimi bir daha tekrarlanamaz ve bugünün Çin'inde Kültür Devrimi'ne yer yok" denildi.
Çin'in tarihine "kara leke" olarak geçtiği belirtilen Kültür Devrimi'yle ilgili olarak Çin Komünist Partisi (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, "Çin'de Kültür Devrimi bir daha tekrarlanamaz ve bugünün Çin'inde Kültür Devrimi'ne yer yok" ifadesine yer verdi.
6 binden fazla yetkiliye yolsuzluk soruşturması
Basında pek yer almayan Kültür Devrimi'ni kısmen de olsa eleştiri mahiyetinde gündeme getiren Global Times'taki haberde, halkın sosyal medyada Kültür Devrimi'ni eleştirdiği belirtilerek ülkeyi 10 yıl kadar kaos ve felakete sürükleyen bu olayın halk arasında konuşulmasının normal olduğu ifade edildi.
Çin'in tarihinde bir ilk: "Güvenlik Çarı"na yolsuzluk davası
Haberde, bu tartışmanın kamuoyunda ideolojik bölünme olarak değerlendirilmemesi gerektiği kaydedildi.
Kültür Devrimi'nin çok sayıda Çinliyi olumsuz etkilediği vurgulanan haberde, bu tür bir olayın tekrarlanmasının mümkün olmadığının altı çizildi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong, 1966 yılında "zorba" olarak nitelendirdiği, ülkenin egemen yöneticilerine karşı otoritesini güçlendirmek amacıyla Kültür Devrimi'ni başlatmıştı. Çin Devriminin de Bolşevik Devrimi gibi "bürokratik bir yozlaşma" içine gireceği endişesindeki Mao'nun, gençleri Kızıl Muhafızlara katılmaya teşvik etmesiyle başlayan ve on yıl süren Kültür Devrimi sürecinde, çatışma ve kargaşanın yaşandığı ülkede, yaklaşık 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş, eğitimden ekonomiye kadar birçok alanda toplumsal yıkım meydana gelmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!