hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiçek: "İlelebet kalmayacağız"

    Çiçek: İlelebet kalmayacağız
    expand

    Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta kendisini savunma hakkını kullandığını belirterek, "Bölgede ilelebet kalmayacağız" dedi.

    Cemil Çiçek ile Irak Hükümet Sözcüsü Ali Dabbağ, dün Irak devlet televizyonu El Irakiye'nin canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı.
     
    Yayına Ankara'dan katılan Cemil Çiçek, Türkiye'nin savunma hakkını kullandığını vurgularken, "Hedeflerin bertaraf edilmesinden sonra birliklerimiz yurda dönecektir. Operasyonu yaparken oradaki kardeşlerimizin zarar görmemesi için gereken her türlü özen gösteriyoruz" dedi.
     
    Bakan Çiçek, terörist kamplarının yok edilmesinden sonra birliklerin döneceğini söyledi.
     
    Irak Hükümet Sözcüsü Ali Dabbağ da, Türkiye´yi kardeş ülke olarak gördüklerini, terörist örgüt olarak gördükleri PKK´ya karşı bu operasyonların sonuç vermeyeceğini savundu.
     
    Çiçek, "Harekat insansız bölgede yapılıyor. Hiçbir zaman sivil hedefler vurulmadı. Vurulanlar oradaki terör barınaklarıdır. Terör örgütü buralardan lojistik destek sağlamaktadır. Harekatımızın yapıldığı bölgede yerleşim birimi yok. Olsa, siviller de hayatını kaybedecekti. Böyle bir vaka olmamıştır, olmayacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri sivil halkın kullandığı altyapıyı hedef almamıştır. Vurulduğu söylenen PKK'nın kullandığı asma köprülerdir. Bunlar teröristlerin Türkiye'ye geçiş yaparken kullandıkları basit köprülerdir" dedi.
     
    "Keşke PKK varlılığı daha önce oradan çıkarılsaydı. Bugün bu harekatımıza gerek kalmamış olurdu" diyen Çiçek, "Terör örgütü, Türkiye'de masum kadın çocukları öldürmektedir. Hepimizin, bütün dünyanın teröre karşı olması gerekir. Oradaki kardeşlerimize de zarar vermiştir. Bu bela daha önce def edilebilse. 1- 1.5 metre kar eksi 15 derecenin üzerindedir. TSK silahlı operasyon düzenliyorsa bunun amacı vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamaktır. İddialar varsa bunlar Irak ile Türk halkına karşına karşı kışkırtmaktadır. İşi çarpıtanlar, baka mecraya çekenler vardır" şeklinde konuştu.
     
    Cemil Çiçek, harekatın süresi konusundaki ısrarlı sorular üzerine, "Sadece terör belasını kurutmak istiyoruz. Başka amacımız yoktur. Umarız kısa süre içerisinde amacımıza ulaşırız. Orada silahlı bir grup var. Bugüne kadar 20'ye yakın şehit verdik. Orada silahlı terör şebekesi var gelip bize saldırıyorlar. Harekatın süresi teröristlerin temizlenmesi ile ilgili süreye bağlıdır" ifadesini kullandı.
     
    Çiçek, "Bu operasyondan önce her türlü yolu denedik. Merkezi Irak hükümeti, ABD, komşu ülkelerle görüştük, diplomatik yolları denedik. Biz Irak'ta istikrar istiyoruz. Belayı bölgeden def etmek istiyoruz" dedi.
     
    Dabbağ: "24 harekat sonuç vermedi"
     
    Yayına bağlanan Irak Hükümet sözcüsü Ali Dabbağ, Türkiye´nin PKK'ya karşı bugüne kadar 24 kez sınır ötesi harekat yaptığı halde bunların sonuç vermediğini, son harekatın da sonuç getireceğine inanmadıklarını söyledi.

    Dabbağ, "PKK, Türkiye'de, geçmişte Irak'ın kuzeyinde çok sayıda Kürt öldürdü. Onları terörist örgüt olarak gördük ve ilan ettik. Bu silahlı örgüte karşı Türkiye, ABD ile birlikte sınırda ne yapılabileceğini görüştük. 3 ülke bunu terör örgütü görüyor. Bu müzmin bir konudur. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a defalarca itidal çağrısı yaptık. Silahlı yollarla bu sorunun çözülemeyeceğini vurgulayıp, anlatmaya çalıştık. O bölgede sonuç almak mümkün değildir. Bu operasyonun bölge istikrarını tehdit etmesinden kaygı duyuyoruz" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow