hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ceyş El Adl: İran-Pakistan geriliminin merkezindeki örgüt kimdir?

    Ceyş El Adl: İran-Pakistan geriliminin merkezindeki örgüt kimdir
    expand
    KAYNAKBBC Türkçe

    İran, dün Ceyş el Adl örgütünün Pakistan'daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuştu. Bugün ise Pakistan, İran'ın Sistan-Belucistan bölgesindeki "terör hedeflerine" saldırı düzenlediğini duyurdu. 2012'de ortaya çıkan Ceyş el Adl, çoğunlukla İran’ın gerçekleştirdiği tutuklamaların ardından gücünü kaybeden Cundullah üyelerinden oluşuyor. İşte Ceyş el Adl hakkında bilinenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ceyş el Adl ya da "Adalet ve Eşitlik Ordusu" İran hükümetine muhalif silahlı bir militan grup. Örgüt kendisini İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde "Sünni haklarının savunucusu" olarak tanımlıyor.

    İran, daha önce Cundullah (Allah'ın Askerleri) olarak bilinen militan grubun lideri Abdülmalik Rigi'yi 2009 yılında İran güvenlik güçlerini bombalamak ve İngiltere ile ABD'nin ajanı olmak suçlamalarıyla tutukladı. Rigi 2010’da da asılarak idam edildi.
    O dönemde İran'da görev yapan eski bir Pakistanlı diplomat olan Muhammed Abbasi, Pakistan'ın Rigi'nin tutuklanmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.

    ABD istihbaratına göre Ceyş el Adl'in birçok patlama ve saldırıya karışmış durumda. 2005 yılında İran'da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a düzenlenen saldırı da bunlardan birisi.

    Ceyş el Adl tarafından üstlenilen operasyonlar genelde Sistan-Beluçistan eyaletinde gerçekleştirildi.

    İRAN NEDEN PAKİSTAN'I VURDU?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Devrim Muhafızları, önce Irak ve Suriye'deki hedeflere saldırdı. Bir gün sonra da Pakistan’daki hedeflere balistik füzeler fırlattı.

    Eski bir bakan ve dış politika uzmanı olan Müşahid Hüseyin Sayed, bu hamlenin Pakistan için bir sürpriz olduğunu söyledi.
    Eski bakan, “Şahsi kanaatimce, bu onların derin devletinin - İran Devrim Muhafızları'nın - gizli operasyonu gibi duruyor ve daha geniş bir bakış açısını gerektiriyor” dedi.

    Sayed, saldırının ikili anlaşmaların ve uluslararası protokollerin ihlali olduğunu belirtti ve "Gazze'de bir soykırım yaşandığını" hatırlatarak, böylesi bir dönemde İslami birlik ruhunun baltalandığını savundu.

    Öfkesini İsrail'e yöneltmek yerine Tahran'ın 24 saat içinde üç Müslüman ülkeyi vurduğunu söyleyen Sayed şöyle devam etti:
    “Böylesi bir ikiyüzlülük ve çifte standart güçlü bir kınamayı hak ediyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow