Butto 8 yıl aradan sonra ülkesine döndü

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto, 8 yıl aradan sonra bugün ülkesine dönerek sürgün hayatına son verdi.
Pakistan'ın Karaçi kentinde onbinlerce yandaşı tarafından karşılanan Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşmesi ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'le iktidar paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanması üzerine ülkesine dönme kararı almıştı.
"Askeri diktatörlük" olarak nitelediği Pakistan yönetimini sona erdirmek için uğraş veren ve sivil yönetime geçmek için partisine liderlik etmek üzere Pakistan'a gelen Butto, çok heyecanlı, mutlu ve gururlu olduğunu söyledi, "Pakistan'a demokrasi getirmeleri gerektiği" şeklindeki söylemini yineledi.
Butto'nun, ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlerden sonra, 1999'daki kansız darbenin lideri Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile mücadele etmeyeceği, aksine güç paylaşımında ortak olacağı yorumları yapılıyor.
Bu durumun, askerin siyasetten elini çekmesini isteyen kesim içinde yer alan, Butto'nun liderliğindeki Halk Partisi'nden bazı isimleri de rahatsız ettiği belirtiliyor.
Butto'nun, Karaçi'de yaklaşık 75 bin kişi tarafından karşılanmış olmasının "göz boyamaması gerektiği", ülkesinde 21 yıl önceki desteği sağlayamayacağı yorumları da yapılıyor.
Butto'nun aleyhindeki suçlamalar bu süreçte düşürülmüştü. Batı ülkeleri, El Kaide'nin kara listesinde bulunan Pervez Müşerref ile Butto'nun işbirliği girişimlerinin, terörizmle mücadelede kararlılık açısından en iyi yol olduğunu düşünüyor.
Butto, yönetime gelmesi ve Pakistan ordusunun yetersiz kalması halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini söylemişti.
İlk Müslüman kadın başbakan
Benazir Butto, sömürgecilik dönemi sonrası bağımsız olan Müslüman ülkelerde başbakan olan ilk kadındı. 1988 yılında oturduğu başbakanlık koltuğundan 20 ay sonra ordu destekli bir sivil darbe ile indirildi.
1993'te ikinci kez başbakan oldu ama bu kez üç yıl sonra yolsuzluk iddialarıyla devrildi. Tutuklanma ihtimalinin artması ve sonrasındaki askeri darbe, onu ikinci kez ülkesinin dışına itti.
Butto sürgünde yaşamaya alışık bir siyasi. Eski başbakan olan babası Zülfikar Ali Butto'nun idamından sonra, onun siyasi mirasını devralan Butto, 1984'te partisini sürgünden idare ederek iktidara taşımıştı.
Butto 8 yıldır, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in devirdiği Navaz Şerif ile birlikte askeri darbeye muhalif hareketin bir parçası. Ancak son dönemde önceleri darbecilikle suçladığı Müşerref ile anlaşarak Navaz Şerif'le yollarını ayırdı.
Ülkedeki İslamcılarla ittifak yapan Navaz Şerif'in 11 Eylül'de ülkeye sokulmaması üzerine Butto Müşerref'le gizli görüşmeler yaparak kendisi için af çıkarılmasını sağladı.
Butto af karşılığı kendisine bağlı Pakistan Halk Partisi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminlerine katılmasına izin verdi. Butto'nun dönüşü Pakistan'da iktidar oyunlarının en hızlı olduğu zamana rastlıyor.
Müşerref koltuğunu korumak ve Batı'nın desteğini yanında tutmak için çaba harcıyor. Muhalifler ise bastırıyor. Butto'nun dönüşü bu açıdan Pakistan'da muhalefet için bir atılım fırsatı olarak görülüyor.
Butto'nun deneyimiyle ülkedeki muhalefet açığını kapatması ve demokrasiye geçiş için çalışması bekleniyor. Benazir Butto'nun dönüşü öncesinde yandaşlarının karşılama hazırlıklarına başladığı, Karaçi'de duvar panolarında Butto'nun resimlerinin yer aldığı belirtiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'Komşu'yu sel aldı! Dükkanlar sular altında kaldı, tekneler karaya vurdu, araçlar sel sularına kapıldı...
İsrail'den bayram günü hain saldırı! Çok sayıda can kaybı var
Marine Le Pen suçlu bulundu
Marine Le Pen'in Siyasi Geleceği Tehlikede Mi? Son Gülen Kim Olacak?
Signalgate sonrası gizli toplantı iddiası! Trump, gazeteciyi mesajlaşma grubuna ekleyen Waltz'u kovacak mı? Perde arkasında konuşuldu...