Bush: "Türkiye beni hüsrana uğrattı"
Eski ABD Başkanı George Bush dün yayımlanan "Decision Points" adlı anı kitabında, TBMM'nin Mart tezkeresini geçirmemesi üzerine hüsrana ve çok büyük bir hayalkırıklığına uğradığını yazdı.
George Bush anılarında Irak Savaşı öncesi yapılan hazırlıklara yer verdiği bölümde, "2003 Mart'ında, savaş planımız hazırdı. Bir yılı aşkın bir süre boyunca yapılan incelemeler ve sorgulamalar sonunda, Tommy Franks (zamanın genel kurmay başkanı) ve ekibi, Saddam Hüseyin'i çabuk ve kararlı bir şekilde devireceğinden emin olduğum bir operasyon planı geliştirdi. Geride belirsiz olan tek bir şey kalmıştı ki, o da Türkiye'nin oynayacağı roldü" diye yazdı.
Bush, Karar Noktaları (Decision Points) adıyla çıkan kitabında şu sözlerle devam ediyor:
"Topraklarını bize açması için Türklere aylarca baskı yaptık. Böylece 4. Piyade Tümeni'nden 15 bin asker kuzeyden Irak'a girebilecekti. Biz buna karşılık Türkiye'ye ekonomik ve askeri yardımın yanı sıra, Türkiye'nin Uluslrarası Para Fonu'ndan önemli bazı programlara ulaşmasını sağlayacak ve Avrupa Birliği üyeliği için de destek vermeye devam edecektik.
Bir ara izni alıyor gibiydik. Başbakan Abdullah Gül'ün hükümeti isteğimizi kabul etti. Ama Türk parlementosu 1 Mart'ta bir son oylama yaptı ve izin az bir farkla geçmedi. Ben hüsrana ve hayalkırıklığına uğradım. O zamana dek yaptığımız en önemli istek, NATO müttefikimiz olan Türkiye tarafından rededilmiş, Türkiye Amerika'yı yarı yolda bırakmıştı."
Bush, "dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Merkez Kuvvetler Komutanı Tommy Franks'in, Türk hükümetinin görüş değiştirmesi olasılığına karşı, Türkiye üzerinden konuşlandırmak üzere 4'üncü Piyade Tümeni'ni Doğu Akdeniz'de beklettiğini, aksi takdirde birliklerin Irak'a Kuveyt'ten gireceğini" ifade etti.
Eski Başkan Bush, "Ayrıca, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine havadan bin paraşütçü asker indirmeyi planlamıştık. Bu bizim ilk seçimimiz değildi, ancak en azından bir kuzey cephesi için bir tutunma noktasına sahip olacaktık" dedi.
Bush hakkında soruşturma istemi
Bu arada Uluslararası Af Örgütü ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Jerrold Nadler, eski ABD Başkanı George W. Bush hakkında soruşturma ve gerekirse dava açılması çağrısında bulundular.
Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Bush'un, anılarını içeren ve dün yayımlanan "Karar Anları" (Decision Points) adlı kitabında, "terörle mücadelede, teröristlere karşı suda boğulma hissi veren işkence yöntemini (waterboarding) onayladığını ve bu yöntemin kullanılmasına izin verdiğini itiraf ettiği" belirtildi.
İnsan hakları kuruluşu, Amerikalı yetkililere, Bush döneminde( 2001-2009), "terörizme karşı savaş" denilen süreçteki insan hakları ihlallerinin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatmaları çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca, ABD'nin 1994 yılında, BM'nin işkenceye karşı sözleşmesini onayladığını hatırlattı.ABD Temsilciler Meclisi üyesi Nadler da Bush'un kitabında kullandığı ifadeleri "skandal" olarak niteleyerek, konu hakkında soruşturma açılması içi nözel bir savcının görevlendirilmesini ve "devletin hangi düzeyinde çalışmış olursa olsun" sorumluların cezalandırılmasını istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…