Brezilya'da eski Devlet Başkanı'nın pasaportuna el konuldu
Brezilya'da hakkındaki yolsuzluk suçlaması Temyiz Mahkemesi tarafından onanan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın pasaportuna el konuldu.
BBC'nin haberine göre, federal mahkeme, hakkında temmuz ayında verilen rüşvet suçlaması çarşamba günü Temyiz Mahkemesince onaylanan Silva'nın pasaportuna el koyarak ülke dışına çıkışını yasakladı.
Yargıç Ricardo Leite'nin, Lula da Silva'nın, Brezilya'ya askeri jetler satan İsveçli bir firma adına yasa dışı lobi faaliyeti yürüttüğü iddialarını araştırdığı bildirildi.
Silva ise "siyasi zulmün kurbanı" olduğunu savundu.
Hakimlerin, kendisine karşı suçlayıcı kanıt göstermekte başarısız olduğunu ileri süren Silva, "Herhangi bir suç işlemedim. Bu siyasi bir çatışma ve biz siyasi bir karar vereceğiz." dedi.
Mahkeme heyeti, 24 Ocak'ta, temmuz ayında verilen kararın ardından temyize başvuran Silva'ya yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla daha önce verilen 9,5 yıl hapis cezasını 12 yıla çıkarmıştı.
Temyiz başvurusu reddedilen Silva'nın, Temyiz Mahkemesinin verdiği kararı Yüksek Mahkemeye götürebileceği kaydedilmişti.
Silva, Brezilya halkı için sonuna kadar mücadele edeceğini söylemişti.
Brezilya'da seçim yasalarına göre hakkında mahkumiyet kararı bulunan kişiler devlet başkanlığına aday olamıyor. Ancak Silva'nın avukatları, tüm temyiz yolları kapanmadan bu kuralın geçerli olamayacağını savunuyor.
Petrobras'taki yolsuzluk soruşturması
Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht isimli inşaat firmasının, 8 ihale karşılığında Lula da Silva'ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü.
Mart 2015'te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
Davada, eski Petrobras Genel Müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Silva da Mart 2016'da soruşturmaya dahil edilmişti.
Federal Savcılık, Lula da Silva'yı, 14 Eylül 2016'da pasif yolsuzluk ve kara para aklamakla suçlamış, 6 gün sonra iddianamenin kabulüyle Silva sanık olmuştu.
Lula da Silva, rüşvet ve Petrobras'ta OAS şirketini kolladığı iddialarını reddetmiş, avukatları da şikayetleri destekleyecek hiçbir kanıtın olmadığını savunmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi