Breivik: "Yine saldırırdım"
Norveçli Anders Behring Breivik duruşmada, düzenlediği saldırıların arkasında durarak, "Temmuz ayında yaptığım saldırılarla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kamuoyunda en çok ses getiren saldırıyı düzenledim" dedi. Breivik bugün olsa saldırıyı yine yapacağını söyledi.
Breivik, savunmasının büyük bölümünde İslam'a ve Müslümanlara karşı görüşlerini dile getirdi, göçmen politikasına, çok kültürlülüğe karşı olduğunu vurguladı. Duruşma, Breivik savunmasına başlayana kadar televizyondan canlı yayımlandı. Daha sonra gazeteler, Breivik'in savunmasından alıntılar yaparak internet sayfalarında yayımladı. Breivik, hazırladığı savunmasını kağıttan okumaya başlamadan önce hakime, "Umarım sözümü kesmezsiniz" dedi.
Breivik daha sonra, duruşma salonunda bulunan müşteki ve müşteki yakınlarını düşündüğünü ve onlara saygısından dolayı ses tonunu ayarlayıp daha alçak sesle konuşacağını söyleyerek, savunmasını okumaya başladı.
Çok kültürlülük düşmanı
Avrupa ülkeleri ve Norveç'te çok kültürlülüğe karşı görüşlerini anlatan Breivik, Avrupa ülkelerinde çok kültürlülüğe karşı görüşlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dile getirilemediğini öne sürdü. Breivik, Norveç ile Avrupa ülkelerinde gazete ve gazetecilerin objektif olmadığını, gazetelerin İslam ve Marksist içeriklerle doldurulmasına izin verildiğini, çok kültürlülüğü destekleyen bir gazetecinin gazeteci değil, siyasi bir eylemci olduğunu iddia etti. Düzenlediği saldırıların arkasında duran Breivik, "Evet yine yapardım" dedi.
Breivik, terörist olmadığını, Ütoya'da bulunanların arasında çocuk yaşta kimsenin bulunmadığını, hepsinin Norveç'teki partinin gençlik kolları üyeleri olduğunu söyledi. Breivik savunmasında, "Küçük bir barbarlığın, daha büyük bir barbarlığı önlemek için gerekli olduğunu" da savundu.
Kendisini kahraman görüyor
"Halkı için mücadele eden birey ya da grupların terörist olmadığını" söyleyen Breivik, Kızılderili Sitting Bull'un mücadelesinden örnek vererek, "Halkını beyazlardan korumak için mücadele verdi. Bugün kendisinden kahraman olarak söz ediliyor, terörist olarak değil" dedi.
Bugün Müslümanların asimile olduğu bir ülkenin bulunmadığını da savunan Breivik, Norveç'te birçok saldırının arkasında Müslümanların olduğunu söyleyerek, dünyada değişik ülkelerde Müslümanlar tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırılardan da örnekler verdi. Bu arada Breivik savunmasını okurken, mahkeme salonunda bulunan müşteki avukatları Breivik'i uyararak, müşteki ve yakınlarının Breivik'in savunmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu, savunmasını bir an önce tamamlaması gerektiğini söylediler.
"Örgütün 2 elamanı daha var"
Oslo'da öğleden sonra yeniden başlanan duruşmada sanık Breivik, savcının kendisine yöneltiği sorulara yanıt verdi. Savcının, "Norveç halkını koruma hakkını nereden alıyorsun" sorusunu yöneltmesi üzerine Breivik, "15 yaşındayken ya da daha küçük yaşlardayken, eşsiz değerdeki insanların hayatta kalması için mücadele etme hakları olduğuna inanırdım. Bu hak aynı zamanda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de bulunuyor" yanıtını verdi.
Breivik, Norveç'te kendisinin bağlı bulunduğu örgütün 2 elemanı daha olduğunu öne sürerek, diğer iki kişi hakkında açıklama yapamayacağını söyledi.
Breivik, savcının soruyu tekrarlaması üzerine ise hiçbir devletin böyle bir görevi kendisine vermediğini, bunun kendi tercihi olduğunu söyledi.
Breivik, Avrupa'daki diğer ırkçı gruplar ile ilişkisi olduğunu, ancak 2001'de bu ilişkileri bitirdiğini öne sürdü. Kendisini ultra milliyetçi olarak tanımlayan Breivik, Norveç'te kendisi gibi örgüte bağlı bazı hücreler bulunduğunu, ancak bunlar hakkında daha fazla konuşmak istemediğini söyledi.
Breivik, dünkü mahkemede kendisi tarafından hazırlanmış 12 dakikalık filmi izlerken ağlamasının nedeninin sorulması üzerine de, "filmin çok etkileyici olduğu" yanıtını verdi.
İdam tartışması
Duruşmanın ikinci gününde, bir mahkeme üyesinin, Breivik'in hakkında ölüm cezası verilmesi gerektiğini söylemesi, mahkemede tartışmalara neden oldu. Mahkeme başkanı, üyenin duruşmalara devam edip etmeyeceğine karar vermek için mahkemeye ara verdi.
Norveç medyasına yansıyan bilgilere göre, bir mahkeme üyesi Facebook sayfasında, Breivik'in gerçekleştirdiği eylemlerin tek cezasının kendisine verilecek ölüm cezası olduğunu bildiren bir not yazdı.
İsmi açıklanmayan mahkeme üyesinin görüşünü paylaşması, devam eden yargılama sürecinde tarafsızlığı açısından sorun oluşturacağı gerekçesiyle Breivik'in avukatlarının da itirazına yol açtı.
Mahkeme başkanı, itirazları değerlendirmek ve üyenin duruşmalara devam edip etmeyeceğine karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…