Breivik suçlamaları reddetti
22 Temmuz'da Norveç'te 77 kişiyi öldürerek katliam yapan Anders Behring Breivik'in "terör" zanlısı olarak yargılanmasına başlandı. Breivik davanın ilk duruşmasına gelirken, "Norveç mahkemelerini tanımıyorum" dedi. Breivik eylemleri kabul etti, suçlamaları reddetti.
Norveç başkenti Oslo ve Utoya Adası'nda gerçekleştirdiği terör saldırılarında 77 kişiyi öldüren ve çok sayıda insanı da yaralayan Norveçli terörist Anders Behring Breivik, duruşmada, gerçekleştirdiği eylemleri kabul ederken suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde bu sabah başlayan ve 10 hafta süreceği bildirilen mahkemenin ilk gününde hakim, kayıtlarda sanığın işsiz göründüğünü, bunun doğru olup olmadığını sordu. Breivik ise, bunun doğru olmadığını, cezaevinde yazar olduğunu söyledi.
Kimlik tespitinin ardından soruşturma savcıları Svein Holde ve Inga Bejer Engh, mahkemede iddianame ve delilleri okumaya başladılar. Norveç Televizyonu
tarafından naklen yayınlanan duruşmada, iddianame savcılar tarafından okunurken, Breivik'in savcıya bakmadığı, sadece kendi önüne bakmayı tercih ettiği görüldü. Breivik mahkeme salonunda avukatları ile kurşun geçirmez bir camın olduğu bölmede iki polis eşliğinde oturdu.
Mahkemede ayrıca, Breivik'n eylemleri gerçekleştirdiği sırada çekilen kamera görüntülerinden elde edilen fotoğraf ve görüntüler mahkemede savcı tarafından gösterildi. Savcı ayrıca, hükümet binası ve Utöya Adası'nda 22 Temmuz'da Breivik'in gerçekleştirdiği saldırıda ölenlerin isimlerini tek tek okudu ve saldırıda nasıl bir yara alarak öldüklerini veya yaralandıklarını doktor raporlarından alıntı yaparak açıkladı. Savcı kurbanların ölüm raporlarını da açıklarken, Utöya Adası'nda ölenlerin çoğunun kafalarına isabet eden kurşunlardan öldüklerini bildirdi.
Soğukkanlılığını bozmadı
Eylemleri tek tek anlatılırken, Breivik'in yüz ifadesinde hiçbir değişiklik olmadığı, oldukça soğukkanlı davrandığı dikkatlerden kaçmadı. Savcılar saldırılarda ölenlerin ve yaralananların isimlerinin okunmasını bitirdikten sonra mahkeme hakimi Breivik'e bu eylemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediğini sordu. Breivik, eylemleri gerçekleştirdiğini kabul ettiğini ancak suçlu olduğunu kabul etmediğini söyledi.
Savcı, duruşma sırasında Breivik'in çocukluk ve gençlik yıllarıyla ilgili de bilgi verirken, Breivik'in 1992 yılında, halen yabancı karşıtı bir parti olan Fremskrittspartiets adlı partinin gençlik kollarına üye olduğunu kaydetti. Savcı, sanığın daha sonra da Knights Templar "Tapınak şövalyeleri" adını verdiği örgütü kurduğunu belirtti.
Breivik'in ayrıca, tüfekle çektirdiği fotoğraf ile kolundaki Marksist avcısı etiketlerinin bulunduğu fotoğraflara da mahkemede yer verildi. Breivik'in satın aldığı silah ve üniformaların kayıtlı faturaları da mahkemeye sunuldu. Breivik'in saldırılarda kullandığı bomba malzemelerini satın alırken çekilen fotoğraflar da bu görüntüler arasında yer aldı.
Kısa filmi gösterilirken ağladı
Breivik'in saldırıları gerçekleştirdiği 22 Temmuz sabahı önceden hazırladığı bomba yüklü minibüs ve bir başka araca ait kamera görüntüleri de duruşma sırasında mahkemede izlettirildi.
Savcı ayrıca, Breivik'in kendi bilgisayarında hazırladığı 12 dakikalık kısa bir filmi de göstererek, amacının Breivik'in siyasi yönünü anlatmak olduğunu söyledi. Filmde, İngiltere'nin Aslan Yürekli olarak anılan eski kralı Richard'in görüntülerinin yanı sıra Obama'nın komünist, Birleşmiş Milletler'in de marksistler tarafından yönetilen bir kurum olduğu ileri sürülüyor. 12 dakikalık film sırasında Breivik'in gözlerinin dolduğu ve ağladığı görüldü.
69 kişiyi katletmişti
Aşırı sağcı saldırgan 22 Temmuz günü Norveç'te bombalı saldırıda sekiz kişiye öldürmüş, Utoya adasında da 69 kişiyi katletmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…