Borrell: AB gemileri Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeli
Çin’in Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerini en üst düzeyde tuttuğu ve özellikle ABD’yle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Avrupa Birliği’nden (AB) dikkat çeken bir açıklama geldi.
Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa donanmalarına bağlı gemilerin Tayvan Boğazı’nda devriye gezmesini önerdi. Tayvan konusunun ekonomik, ticari ve teknolojik açıdan AB’yi ilgilendirdiğini belirten Borell, “Bu nedenle Avrupa donanmalarını, bu son derece kritik bölgede Avrupa’nın seyrüsefer özgürlüğüne olan bağlılığını göstermek üzere Tayvan Boğazı’nda devriye gezmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Fransız Le Journal du Dimanche adlı haftalık gazete için bir görüş kaleme alan Borell’in yorumları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçtiğimiz haftalarda Tayvan konusunda Çin ile bir çatışma yaşanması halinde Avrupa’nın ABD’nin ‘takipçisi’ olmaması gerektiğini savunmasının ardından geldi.
FRANSIZ FIRKATEYNİ
Bölgede AB ülkelerinin sürekli ve belirgin bir askeri deniz varlığı söz konusu değil. Fransa bölgede düzenli bayrak gösteren ülkeler arasında. Macron’un ziyaretinin hemen ardından Vietnam’dan Güney Kore’ye giden Fransız gözetleme fırkateyni “Le Prairial”, Tayvan Boğazı’ndan geçti. Aynı görev ve özelliklere sahip “Le Vendemiaire” de bölgede zaman zaman devriye geziyor.
BARIŞÇIL STATÜKO
Provokasyonlara karşı uyanık olunması gerektiğinin altını çizen Borrell, “Tayvan halkının büyük çoğunluğu barışçıl statükonun en uygun çözüm olduğuna inanıyor. O halde bu ilkeye saygı gösterilmesini sağlamak için kararlı olalım” dedi. Borrell, yazısında şu vurguları yaptı: “Çin, güvenliğimizi doğrudan tehdit etmese de dünyadaki sistemik ağırlığı Rusya’nınkine benzemediği için Avrupa için çok boyutlu bir meydan okuma teşkil etmektedir. Çin gücünü nasıl kullanacak ve biz onunla nasıl başa çıkabiliriz? Karşı karşıya olduğumuz iki soru bunlar.”
‘AB ORADA OLMALI’
- Borrell, AB’nin 2019’dan bu yana Pekin’i aynı anda hem ortak hem rakip hem de hasım haline getiren bir Çin stratejisi benimsediğini hatırlattı. Tayvan konusunda pozisyonlarının açık olduğunu vurgulayan Borrell, “Bizim için sadece tek bir Çin var ancak ne pahasına olursa olsun değil ve kesinlikle güç kullanarak değil” ifadelerini kullandı. Borrell, geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada da özellikle ticaret açısından dünyanın en stratejik boğazının söz konusu olduğunu ve AB’nin seyrüsefer serbestisi operasyonlarıyla orada olması gerektiğini kaydederek, “Tayvan, barışı garanti altına almak ve çıkarlarımızı korumak için kesinlikle stratejik çevremizin bir parçasıdır” demişti. Çin konusu, bugün toplanacak AB dışişleri bakanlarının masaya yatıracağı öncelikli başlıklar arasında yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...