hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bolivya’da darbe girişimi!

    Bolivya'da askerler darbe girişiminde bulundu. Devlet Başkanı Luis Arce ve vatandaşlara darbe girişimine karşı çıktı. Askerler bir süre sonra geri çekildi. Darbecilerin başında bulunan Zuniga da gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başı darbelerden bir türlü kurtulmayan Güney Amerika ülkesi Bolivya’da yeni bir kalkışma oldu. Çok sayıda asker La Paz’da bulunan hükümet binasını kuşattı. Cadde ve sokaklar kapatıldı, hükümet binasının kapısı askeri araçla kırıldı.

    Hükümet binasına zorla girmeye çalışan darbeciler, beklemedikleri direnişle karşılaştı. Devlet Başkanı Luis Arce, General Juan Jose Zuniga'ya hata yaptığını ve demokrasiye saygı duymasını istedi.

    Arce, "Bugün, üniformalarını lekeleyen ve devletimizin siyasi anayasasına saldıran askeri personelin bir darbe girişimine tanıklık ediyoruz. Maalesef darbe yapmaya çalışarak ülkenin tarihini tekrarlayan kötü askeri personelin tutumlarını kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

    General Zuniga ve darbeye kalkışan diğer askerler siyasilerin çağrısına kulak asmadı. Devlet Başkanı Arse, ilk iş olarak Darbeci Zuniga ve diğer askerleri görevden aldı. Zuniga’nın yerine Hoze Sanchez’i atadı. Sanchez'de darbeye kalkışanlara seslendi. Görev yerlerine dönmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sançez, “Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum” sözlerini kullandı.

    Kısa bir süre sonra Devlet Başkanı Arse, Laz Paz Meydanı’nda toplanan halka demokrasiye sahip çıkma çağrısında bulundu. Bu çağrı halkta karşılık buldu ve binlerce Bolivyalı darbeci askerlere karşı sokakta tepki gösterdi.

    Hem siyasilerin hem de Bolivya halkını tepkisine karşı koyamayan darbeciler hükümet binasını ve sokakları terk etmek zorunda kaldı. Zaman zaman sokaklarda silah sesleri duyuldu. Darbenin bastırılmasının ardından, başta General Zuniga ve diğer darbeci askerler gözaltına alındı. Zuniga’nın nereye götürüldüğü bilinmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow