BMGK: "Türkiye'nin PYD'yi bombalamasından endişe duyuyoruz"
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Türkiye'nin PYD mevzilerine yönelik top atışlarından endişe duyduğu belirtildi. Oybirliğiyle Türkiye'ye karşı görüş birliği içinde olan 15 ülke arasında Rusya'ya karşı Türkiye'ye destek veren Ukrayna ve Malezya da yer alıyor.
Konsey, Rusya'nın talebi üzerine bugünkü kapalı oturumunda TSK unsurlarının Suriye'deki PYD mevzilerine yönelik top atışı konusunu görüştü.
Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi.
Hizbullah'tan Türkiye suçlaması!
Türkiye'nin BM Temsilcisi: "Alınmış karar yok"
Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi.
Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını sormaları üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu savundu. Konseyin halen Münih'teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Rusya'dan Türkiye'ye sert suçlama!
Carreno, Halep ve İdlib'teki hastane ve okullara yönelik saldırılar konusundaki sorular üzerine de Konseyin sağlık kuruluşlarına saldırılmasından endişe ettiğini ancak saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin üyelerin farklı görüşleri savunduğunu ifade etti.
"Rusya gündemi değiştirmeye çalışıyor"
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'nin eylemlerini ve Yemen'deki insani durumu görüşmek için Konseyi toplantıya çağırmasının gündemi değiştirme çabası olduğunu söyledi.
Rycroft, "Görünüşe göre Rusya gündemi değiştirmeye çalışıyor. Ülkelerin niçin gündemi Yemen ve Türkiye üzerinden değiştirmeye çalıştıklarını anlayabiliyorum ancak bizim Suriye'ye odaklanmamız lazım. Bu ülkede askeri çözüm mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Rusya ve diğer Suriye Destek Grubu ülkelerinin Münih'te alınan kararlara uymalarının önemli olduğunu kaydeden Rycroft, Esad rejimi ve diğerlerinin insani yardıma izin vermeleri ve hava saldırılarını sonlandırmaları gerektiğini vurguladı.
"MSF, Fransız istihbaratının kolu"
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de toplantının ardından yaptığı açıklamada Suriye'deki durum nedeniyle Türkiye, ABD ve diğer Batılı ülkeleri suçladı. Gazetecilerin, hastane ve okullara yönelik saldırıları sorması üzerinede Caferi, saldırıyı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünü (MSF) de izin almadan hastane kurmakla suçlayan Caferi, "MSF Fransız istihbaratının bir kolu" diye konuştu.
Türkiye'nin BM Temsilcisi: "Alınmış karar yok"
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevlik'ten açıklama geldi. Çelik, konsey başkanının "Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak özetlemeye çalıştığını" ifade etti. "Konsey üyeleri 15'i birden konsey'in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette" açıklamasını yaptı.
Ukrayna ile Malezya da var
Bu ülkelerden bazılarının, Rusya'ya karşı Türkiye'ye açık destek veren ülkeler olması dikkat çekti. 15 üye ülke arasında Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna ile Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan İslam Ordusu'nda Türkiye ile birlikte yer alan Malezya da var.
Türkiye'ye karşı oy birliğiyle görüş birliğine varılan BM Güvenlik Konseyi, daimi üyeler olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin dışında, geçici üyeler olan Angola, Mısır, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Senegal, İspanya, Ukrayna, Uruguay ve Venezuela'dan oluşuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!