hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM'den ürküten rapor

    BMden ürküten rapor
    expand

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Çarşamba günü yayınladığı raporda, iklim değişikliği ve tarım alanlarıyla diğer kaynakların azalması nedeniyle dünya genelinde gıdaya erişimin gittikçe daha da zorlaşacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıfır açlık’ hedefine ulaşabilmek için daha etkili politika ve teknolojiye gerek duyulduğu belirtilen raporda dünyada şu an 820 milyon kişinin yetersiz beslendiğinin altı çizildi. Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün de katkısıyla hazırlanan rapor, ‘dünyada sıfır açlık’ hedefi doğrultusunda yapılan çalışmaların hızlandırılması için düzenlenen küresel konferansta gündeme getirildi.

    Zambiya Devlet Başkan Yardımcısı Inonge Wine konferansta yaptığı konuşmada, “Harekete geçilmesi gerektiği yönündeki çağrı çok net! Sıfır açlık hedefine bizler yaşarken ulaşmak mümkün. Açlık ve eksik beslenmeyi sonlandırma hedefi gerçekçi bir hedef” dedi.

    Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre, dünyada milyonlarca kişi çeşitli nedenlerle az masraflı ve yeterli besin değeri olan gıdaya ulaşamıyor. Yoksulluk bunun en başlıca nedeni. Ancak çatışmalar ve savaşlar da bunda etkili oluyor.

    Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Yemen’de yürütülen çatışmalar yüzünden binlerce sivil öldü. Çocukları Kurtarın adlı yardım kuruluşunun verilerine göre, ülkede 5 yaşından küçük yaklaşık 85 bin çocuk iç savaşta ya açlıktan ya da hastalıktan hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göreyse Afganistan’da aşırı kuraklık ve çatışmalar sonucu 250 binden fazla kişi yerinden edildi.

    Konferansa video kaydıyla katılan BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, dünyadaki aç ve yetersiz beslenmiş insan sayısının on yıl önceki kadar yüksek rakamlara ulaştığına dikkat çekti ve “Açlığa karşı onlarca yıldır verdiğimiz mücadele ciddi anlamda sekteye uğradı. Hem Gıda ve Tarım Örgütü ve diğer BM çalışanları, hem de üye ülkelerin temsilcileri bu durumdan çok endişeli” dedi. 

    Örgütün raporuna göre Afrika hala açlığın en yaygın olduğu kıta, ancak en yetersiz beslenenler Asya-Pasifik bölgesinde yaşayanlar.

    Kurum 2013-2050 yılları arasında küresel gıda talebinin yüzde elli oranında artacağını öngörüyor. Buna karşı tedbir alabilmek için çiftçilerin tarımı arttırmaları öneriliyor. Ancak Asya ve Pasifik gibi bölgelerde kentleşme nedeniyle tarıma uygun alanlar hızla yok ediliyor.

    Raporu hazırlayan uzmanlar tarımsal üretimi kısıtlı alanları kullanarak arttırmanın, ekosistemlere kalıcı zarar vereceği, toprak kaymasına neden olacağı ve çevre kirliliğini arttıracağı yönünde uyarıda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow