hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM'den KKTC lideri Talat'a mektup

    BMden KKTC lideri Talata mektup
    expand

    Birleşmiş Milletler, Kıbrıs'ta başlaması beklenen yeni tur müzakerelerin ilk adımını atarak KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, Türk ve Rumlar arasında yapılması planlanan teknik komite görüşmeleriyle ilgili bir mektup gönderdi.

    Rum basınına göre BM Genel Sekreteri Kofi Annan, müzakerelerin en kısa sürede tekrar başlamasını istiyor.
     
    Rum Politis gazetesi, mektupta Annan'ın Talat'a Kıbrıs konusunda parametrelerin değişmediği güvencesini verdiğini yazdı.
     
    Gazetenin iddiasına göre, mektupta daha önce iki tarafın anlaştığı konuların ele alınacağı garantisi veriliyor, ayrıca sonraki aşamada da daha önemli konuların görüşülebileceği belirtiliyor.
     
    Gazete, Cumhurbaşkanı Talat'a iletilen mektupta mülkiyet ve Türkiye kökenliler konularına ise değinilmediğini savundu.
     
    KKTC Cumhurbaşkanlığı, mektubu doğrularken içeriği ile ilgili bilgi vermedi.
     
    Papadopulos Annan ile görüşmüştü

    Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, 28 şubatta Fransa'nın başkenti Paris'te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile biraraya gelmiş ve önerilerini sunmuştu.

    Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, BM'den yapılan açıklamada 'daha önce olduğu gibi, müzakere sürecinin BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde olması, dikkatli bir hazırlık yapılması ve zamanlamanın iyi olması üzerinde anlaşıldığı' kaydedilmişti.

    BM açıklamasında, Annan'ın iki toplumun liderlerinin iki halkın da çıkarına yönelik konularda teknik seviyede görüşmelere başlamaya razı olmalarından memnun olduğu belirtilmiş, Annan'ın bu konuda KKTC lideri Mehmet Ali Talat'tan da güvence aldığı ve Talat'ın da Genel Sekreter ile hemfikir olduğu kaydedilmişti.

    Açıklamada ayrıca, Annan ve Papadopulos'un Maraş konusu ile Kıbrıs'ın mayınlardan tamamen temizlenmesi ve adanın silahsızlandırılması konularında gelişme sağlanmasının, gelecekte görüşmeler için daha olumlu bir hava yaratacağı ve ilgili tarafların çıkarına olacağı konusunda görüş birliği içinde oldukları da ifade edilmişti.

    Ada'daki referandum
     
    BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ada'daki taraflara sunduğu 'Annan Planı', 24 nisan 2004'te halkoyuna sunulmuş, Kıbrıslı Türklerin yüzde 65'i plana 'evet' derken, Rumların yüzde 76'sı 'hayır' demişti.
     
    Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı neler öngörüyor?
     
    Annan Planı'nın ardından Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik girişimler rafa kaldırılmıştı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 24 ocakta Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nı açıkladı. Plana Avrupa ve ABD'den destek geldi.
     
  •  2006 haziran ayına kadar tarafların katılacağı üst düzey bir toplantı yapılması,
  • Bu üst düzey toplantıda Türkiye, Yunanistan, KKTC, Rum tarafı, BM'nin yer alması,
  • Üst düzey toplantıda alınan kararların BM Genel Sekreteri Annan tarafından rapor olarak Güvenlik Konseyi’ne sunulması,
  • Eylem Planı'nın kabulü halinde Türkiye’nin deniz ve limanlarının Rum tarafına açılması,
  • Ada’da ticaretin önündeki engellerin kaldırılması,
  • 2006 sonuna kadar Ada'da kalıcı bir çözüme ulaşılması,
  • Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası spor ve sosyal aktivitelere katılması,
  • Asıl öncelik kapsamlı çözüm,
  • Çözümün adresi Birleşmiş Milletler,
  • Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik bir varlık olarak AB gümrük birliğine pratik açıdan dahil edilmesi,
  • BM'nin ve AB Komisyonu'nun özellikle Kıbrıs Türk tarafına sağlayacağı destek, önerilen tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olunması.  
      
    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Eylem Planı’nın hiçbir şekilde ilgili tarafların hukuki ve siyasi pozisyonlarına halel getirmeyeceğinin altını çiziyor. Plan 20 ocakta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a sunuldu.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow