BM'den Irak hükümetine: Barışçıl gösterilere saygı gösterin

Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Kubis, Irak'ta hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma çağrısı yaptı. Irak'ta yaşanana gösterilerde 6 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Irak hükümetine ülkede hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma ve bu endişeleri giderme çağrısı yaptı.
Kubis, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'taki siyasi aktörlere ekonomik kalkınma, istihdam ve önemli kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine olanak sağlayacak reformlara ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.
'Şiddet ve vandalizmden endişeliyiz'
Su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzlukları protesto etmek için başlatılan gösterilerde yaşanan şiddet ve vandalizmden de derin endişe duyduğunu belirten Kubis, hem protestocuların hem de güvenlik güçlerinin hayatını kaybetmesinden, çok sayıda kişinin yaralanmasından, kamu ve özel mülklerin tahrip edilmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti.
Barışçıl gösterilere katılmak ve ifade özgürlüğü gibi vazgeçilmez haklara saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kubis, Irak güvenlik güçlerine, itidal göstermesi, orantısız güç kullanımından kaçınması, Irak hükümetine de hayat şartlarının iyileştirilmesi için başlatılan protestolarda göstericilerin meşru kaygılarına saygı duyma ve bu endişeleri giderme çağrısı yaptı.
Kalp hastalıkları riskini artıran 40 yiyecek
6 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı
Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını tedarik eden güneydeki Basra vilayetinde 8 Temmuz Pazar başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı. Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor.
Gösterilerde 6 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Time dergisi açıkladı: İşte yılın en etkili 100 ismi!
Çarpıcı iddia: İsrail İran'ı vuracaktı, Trump reddetti! Gantz: ABD ile Orta Doğu’yu değiştirme vakti geldi!
Uzayda Yaşamın Şimdiye Kadarki En Güçlü Kanıtı Bulundu! Dünya’dan Yaklaşık 9 Kat Büyük Kütleye Sahip…
Sır görüşmenin perde arkası! Çözüm Davud’un yolunda değil...
ABD-Çin tarife restleşmesinde yeni gelişme: ‘Yüzde 245’ tehdidi geldi!