hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'BM İklim Zirvesi' sona erdi

    BM İklim Zirvesi sona erdi
    expand

    Polonya'nın Katowice kentinde 3 Aralık'tan beri devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP24) bir günlük gecikmenin ardından yayınlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması'nın bir anlamda yol haritasının oluşturulduğu Katowice Bildirgesi 196 ülkenin oy birliğiyle kabul edildi. Küresel çapta ilk iklim anlaşması olan Paris İklim Anlaşması'na göre tüm devletler küresel ısınmayı 21. yüzyılın sonuna kadar sanayi devrimi öncesindeki ortalama sıcaklık derecesi olan 2 derecenin altında tutmak için sera gazı etkisi yapan karbondioksit ve metan gibi gaz salınımlarını azaltmak, fosil enerjilerden vazgeçip yenilenebilir enerjiye geçmek amacıyla birer yol haritası belirlemekle yükümlü.

    196 ülkeden kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra bilimadamları ve sivil toplum örgütlerinden 20 bini aşkın kişinin katıldığı zirvede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Paris Anlaşması kapsamında Türkiye'nin, gelişmiş ülkelerin yer aldığı Ek-1 listesinden çıkmak istediğini belirtmiş, iklim değişikliğiyle ilgili mücadele noktasında Türkiye'nin finansa erişim talebi olduğunu söylemişti.

    Söz konusu finansla birlikte Türkiye'deki iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede projelerini gerçekleştireceklerini ifade eden Kurum, finansal erişime ilişkin görüşme ve taleplerini ilgili Bakanlıklar, İcra Direktörlüğü ve COP24 Başkanlığına ilettiklerini aktarmıştı. Türkiye'nin bu talebi ve Brezilya'nın Paris Anlaşması'nın 6. maddesine itirazları nedeniyle 14 Aralık'ta bitmesi planlanan İklim Zirvesi 15 Aralık Cumartesi gününe sarktı. Taraflar arasında saatler süren görüşmeler neticesinde sonuç bildirgesine 6. madde yerine tarafların bu hususta anlaşamaya varamadığı, önümüzdeki süreçte çözüm arayışlarının devam edeceği şerhi düşüldü.

    2 hafta süren BM İklim Zirvesinin enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu kömürden karşılayan Polonya'da zirvenin düzenlenmesi, zirvenin sponsorluğunu da kömür şirketi Kompania Weglowa'nın üstlenmesi çevreci örgütlerin ve aktivistlerin tepkisini çekmişti. 2020 yılında düzenlenecek bir sonraki zirveye ise Güney Amerika ülkesi Şili ev sahipliği yapacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow