Bernie Sanders New Hampshire'dan galip çıkan ilk Yahudi
ABD'de tarih yaklaştıkça seçim maratonunda heyecan da artıyor. New Hampshire'daki yarışta rakibi Clinton'a ciddi bir fark atan ABD'nin "demokratik sosyalist" adayı Bernie Sanders, bir ilke daha imza attı. Yahudi kökenli olan Sanders, "WASP" olarak bilinen "Beyaz-Anglo Sakson-Protestan" değerlerinin hakim olduğu New Hampshire'da ön seçimi kazanan ilk Hristiyan olmayan politikacı unvanını da kazandı. Ayrıca eyaletteki seçim, Cumhuriyetçi Parti içindeki dengeleri de değiştirdi.
Genel seçim yöntemiyle yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’den Vermont Senatörü Bernie Sanders, rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a karşı eşitliği sağladı. Geçtiğimiz hafta başında Iowa eyaletinde yapılan ilk ön seçimi binde 2 puanlık farkla “kıl payı” kaybeden Sanders, New Hampshire’da bu kez Clinton’a ezici bir üstünlük sağladı. Sanders oyların yüzde 60’ını kazanırken, Clinton ise partililerden yüzde 38’lik destek buldu.
ABD'ye sosyalizm getirme iddiasındaki başkan adayı: Bernie Sanders
Sanders gençlerle güldü
New Hampshire’da yapılan kamuoyu yoklamaları zaten komşu Vermont eyaleti senatörü Sanders’ın galibiyetine işaret ediyordu. Ancak bu zafer kendini “demokratik sosyalist” olarak tanımlayan Sanders için ayrı bir öneme sahip. Sanders galibiyetiyle Amerikan siyaset tarihinde bir eyalette ön seçimi kazanan ilk Hristiyan olmayan siyasetçi unvanına kavuştu.
New Hampshire'ın galipleri Sanders ve Trump oldu
Yahudi bir aileden gelen Sanders’ın, New Hampshire’da birinciliği kazanmasında kampanyasını başlattığı günden beri ABD toplumunda gelir eşitsizliği ve finans sektörünün siyasi düzeni esir aldığı eleştirilerinin yanı sıra Wall Street’i tenkit eden söylemleri etkili oldu. Orta sınıfın gelirlerinin artırılması, üniversitelerde bedava eğitim verilmesi ve herkese sağlık sigortası sağlanması gerektiği vaatleriyle genç seçmenlerin gözdesi halinde gelen Sanders, New Hampshire’da da gençlerin ilk tercihiydi. Eyalette 18-29 yaş arasındakilerin yüzde 83’ü tercihlerini Sanders’tan yana kullanırken, rakibi Clinton genç New Hampshirelılardan sadece yüzde 13’lük destek gördü.
ABD'de önseçim yarışı New Hampshire eyaletine taşındı
Sonuçların açıklanmasından sonraki zafer konuşmasında “halkın gerçek değişim istediğine” dikkati çeken Sanders, sürekli “biz” vurgusu yaptı. Sanders, “Bizim birlikte gönderdiğimiz mesaj Wall Street’ten Washington’a Maine’den California’ya kadar yankı buldu” ifadesini kullandı.Yenilgiyi kabullenen Clinton ise Sanders’ı kutladı. Clinton, New Hampshire’ın geride kaldığını belirterek, önlerindeki seçimlere odaklanacaklarını söyledi. Clinton “Her bir oy için mücadeleye devam” mesajını verdi.
Cumhuriyetçi Parti içinde dengeler değişti
Cumhuriyetçi Parti kanadında ise iş adamı Donald Trump yarışı önde tamamladı. Anketlerde favori gösterilmesine rağmen Iowa’da yarışı ikinci olarak tamamlayan Trump, New Hampshire’da yüzde 35’lik destekle bu kez rahat kazandı. Trump galibiyetiyle 20 Şubat’ta Güney Carolina eyaletinde yapılacak ön seçimler için yeniden özgüven kazandı.
ABD’nin herkese karşı kaybeden bir ülke haline geldiğine her defasında vurgu yapan Trump, zafer konuşmasında “ABD’yi yeniden büyük bir devlet yapacağız. O kadar çok kazanacağız ki siz de o kadar mutlu olacaksınız” ifadesini kullandı.
Demokrat adaylar son kozlarını paylaştı
Sansasyonel söylemleriyle seçim sürecinde en çok tartışılan isimlerin arasında yer alan Trump’a, Müslüman karşıtlığı söylemleri muhafazakar kesimlerden olumlu puanlar olarak dönüyor.
Trump göçmenlere karşı sert politikası ve Meksika sınırına duvar inşa edilmesi gibi vaatleriyle partilerine karşı hayal kırıklığı duyan kesimlerden oy kazanıyor. Kullandığı argo dilin yanı sıra rakiplerini aşağılayan Trump’ın ekonomi, siyaset, eğitim, dış politika konularında somut projeler üretememesine rağmen kendisine desteğin ne kadar daha süreceği merak konusu.
Cumhuriyetçi Parti içinde New Hampshire eyaletinde sürprize imza atan isim ise Ohio Valisi John Kasich oldu. Yarışı yüzde 16 oyla ikinci sırada tamamlayan Kasich’e anketlerde fazla şans tanınmıyordu. Ancak Kasich, geçtiğimiz günlerde New York Times’ın kendisini Cumhuriyetçi Parti’de destekledikleri aday olarak duyurmasını fırsata çevirdi. Kasich, Iowa’daki ön seçimde ise yüzde 1,9 oyla yarışı sekizinci sırada tamamlamıştı.
Donald Trump yine ortalığı karıştırdı
Iowa’da birinci olan Teksas Senatörü Ted Cruz yüzde 12’lik destekle yarışı üçüncü bitirirken, ön seçimin diğer sürprizini eski Florida Valisi Jeb Bush yaptı. Anketlerde yeterli desteği alamadığı görülen Bush, oyların yüzde 11’ini kazanarak dördüncü geldi.
Aday adaylarının yaprak dökümü devam ediyor
Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından bir teknoloji firmasının eski CEO’su olan Carly Fiorina ile New Jersey Valisi Chris Christie, Iowa’nın ardından New Hampshire’da da yeterli desteği göremedikleri için dün kampanyalarını sonlandırdıklarını duyurdu. Fiorina ve Christie’nin ardından Cumhuriyetçi Parti içindeki aday adaylarının sayısı 7’ye indi.
Iowa ön seçimlerinin ardından dört aday “havlu attıklarını” duyurmuştu. Demokrat Parti’den eski Maryland valisi Martin O’Malley, Cumhuriyetçi Parti’den ise eski Arkansas valisi Mike Huckabee, Kentucky Senatörü Rand Paul ve eski Pensilvanya senatörü Rick Santorum adaylıktan çekilmişti.
Trump ile Bush'un "skandal, büyük felaket" kapışması
Bağımsız adaylar için başvuru sona ermek üzere
Eski New York belediye başkanı ve dünyanın sayılı zenginlerinden iş adamı Michael Bloomberg, başkanlık yarışına bağımsız aday olarak katılmayı düşünüyor.
New York Belediye Başkanlığını üç dönem üst üste yapan 74 yaşındaki Bloomberg, Financial Times'a verdiği mülakatta, "seçenekleri değerlendirdiğini" bildirmişti.
Bloomberg’in mart başına kadar kararını vermesi gerekiyor. Çünkü 1 Mart, bağımsız adayların yarışa dahil olmaları için belirlenen son tarih. Ayrıca “Süper Salı” olarak adlandırılan 1 Mart tarihinde toplam 15 eyalette ön seçimler yapılacak. Yarışa dahil olacak yeni kişilerin bu tarihten önce adaylıklarını duyurmalarının seçim sürecinde destek bulmaları için önemli olduğu ifade ediliyor.
Başkanlık seçimlerinde bağımsız olarak yarışan şu anda 22 kişi bulunuyor. Adayların arasında otobüs şoföründen insan hakları aktivistine, eğitimcilerden din adamına, “renkli” kişilikler bulunuyor. Ayrıca Özgürlükçü Parti, Yeşil Parti, Anayasa Partisi gibi üçüncü partilerin de adayları bulunuyor.
Bir sonraki ön seçim 20 Şubat’ta
Ülkede bir sonraki ön seçimler 20 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Demokrat Parti Nevada’da “parti toplantıları” yöntemiyle, Cumhuriyetçi Parti ise Güney Carolina’da geleneksel seçim usulüyle ön seçimlerini yapacak. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı 18 Temmuz’da Cleveland’de, Demokrat Parti’nin başkan adayı ise Philadelphia’da 25 Temmuz’da yapılacak parti kurultaylarıyla açıklanacak.ABD’de 100 milyondan fazla seçmen 8 Kasım’da sandığa giderek Barack Obama’nın halefini belirleyecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin’den SON DAKİKA nükleer karar! İmzayı attı, yeni doktrini onayladı…
Kraliyet konutu Windsor Kalesi’ne hırsızlar girdi! Kate ve William uyurken şok soygun…
Trump'ın ekibinde fırtınalar kopuyor... Elon Musk ve Boris Epshteyn karşı karşıya: Büyük kavga!
AB, İsrail'e karşı 'yaptırım' düğmesine basar mı? Kritik mesajlar! Borrell: Yaşananlar olağanmış gibi devam edemeyiz...
ALİ HAMANEY KİMDİR? İran lideri Ali Hamaney öldü mü, komada mı?