hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belçika DHKP-C kararını bir kez daha erteledi

    Belçika DHKP-C kararını bir kez daha erteledi
    expand

    Belçika adaleti, geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı, kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerinin "yeniden yargılanma" sürecini geçen yıl sonunda tamamlamasından sonra beklenen karar açıklamasını bir kere daha erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son oturumun ardından kararını 20 Aralık 2007'de açıklayacağını bildiren mahkeme heyeti, bu tarihi 18 Ocak 2008'e ertelediğini duyurmuştu.
     
    Mahkeme, son duyurusunda, karar açıklamasını 7 Şubat'a ertelediğini bildirdi. Açıklamada, ertelemeye gerekçe olarak, "dosyaların kabarıklığı" ve "zaman yetersizliği" gösterildi.
     
    Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti.
     
    Cezalar 2006'da onanmıştı
     
    Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları onamıştı.
     
    Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu var sayılan ve karardan 2 gün önce "izini kaybettiren" Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.
     
    Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er euro para cezasına çarptırmıştı.
     
    Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.
     
    Bu kararlar üzerine Yargıtay'a başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
     
    Kararlar Yargıtay tarafından bozuldu
     
    Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan örgüt üyeleri hakkında verilen kararların tümü, geçen nisan ayında Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu.
     
    Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da "adli bir hata yapıldığı" gerekçesiyle iptal edildi. Bu "hata" ise Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi başkanlığına atanmasından oluşuyor.
     
    Yargıtay, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını "tarafsızlığın yitirilmesi" olarak değerlendirdi.
     
    Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.
     
    Anvers Temyiz Mahkemesi'nde tekrar başlatılan ve geçen yıl sonunda sona eren yargılamalar sırasında savcılık, Karataş ve Asoğlu için 10'ar yıl hapis cezası isterken, Asoğlu hakkında ayrıca 5 bin euro para cezası talebinde bulundu. Savcılık, Kimyongür için 7 yıl hapis ve 5 bin euro para cezası, Erdal, Saz, Sarı ve Özordulu için 5'er yıl hapis cezası istedi.
     
    DHKP-C'nin uluslararası terör örgütü, suç örgütü ve çete olduğunun teyit edilmesini de isteyen savcılık, sanıkların mahkemeyi yanıltmak istediğini, Belçika'nın elinde önemli belge ve kanıtlar bulunduğunu, Belçika'yı merkez olarak kullanan bu örgütün, terör örgütü El Kaide'den farkı olmadığını bildirdi.
     
    Terör örgütünün Türkiye'deki son faaliyetleri hakkında da bilgi ve örnekler veren savcılık, Belçika'nın uluslararası terörizme karşı mücadeleye katılması gerektiğini, birçok terör örgütünün bu mahkeme kararını beklediğini, sanıklara hoşgörüyle davranılması halinde diğer bazı terör örgütlerinin de Belçika'ya gelip yerleşeceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow