Barzani'nin güvenlik şefi ABD'de konuştu: 'PKK Sincar'ı terk etmeli'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız. Barzani yönetiminin güvenlik şefi Mesrur Barzani, ABD'nin başkenti Washignton'da konuştu, "Sincar'daki varlığından rahatsızız, PKK, Sincar'ı terk etmeli" dedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, ABD'nin başkent Washington'da Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen "DEAŞ Sonrası Irak'ta Güvenlik ve Yönetişim" paneline katıldı ve PKK'nın Sincar'daki varlığının durumu daha karmaşık hale getirdiğini söyleyerek, "PKK, Sincar'ı terk etmeli ve kendi bölgesine dönmelidir" dedi.
Sincar'ın geleceğiyle ilgili kararın tamamen Sincar halkı tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Barzani, bölgenin bağımsız bir eyalet olmasının daha uygun olacağına inandıklarını söyledi. Daha önce de Kürdistan Demokrat Partisi Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni, PKK'nın, Sincar'da dağda tünel kazıp ikinci bir Kandil kurmak istediğini söylemişti.
Barzani'den PKK'ya 'Sincar' tepkisi
Maliki yönetimini suçladı
Öte yandan Barzani, DEAŞ'ın bölgedeki etkinliğinde önceki Irak yönetimlerini suçlayarak, Nuri el Maliki'nin Şii çoğunluklu kurduğu yönetimin ülkedeki "sosyal düzenin bozulmasına" neden olduğunu iddia etti.
Erbil yönetiminin "bağımsızlık hazırlıkları" yapmasına ilişkin değerlendirmesinde ise Barzani, bunun bir "oldu bittiye getirilemeyeceğini" vurguladı ve Bağdat yönetimi ile müzakere ve temas halinde olduklarını dile getirdi. "Diğer milletler gibi biz de kendi kaderimizi belirleme hakkına sahip olmak istiyoruz ancak bu konuda realist davranıyoruz. Oturup sınır çizmiyoruz, onlarla (Bağdat) konuşuyoruz." diyen Barzani, referandumla ilgili detaylara ilişkin bilgi vermedi.
PKK 'ikinci Kandil'i kuruyor' iddiası
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığı
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığına ilişkin Barzani, yıllar önce PKK'nın sebep olduğu çatışmaların Irak topraklarına taşması ile Türk askerlerinin bölgeye geldiğini anlattı. Barzani, DEAŞ'la mücadele kapsamında Irak hükümetinin izni ile Türkiye'nin Kuzey Irak'taki adımları attığını ve Peşmerge ile Musul civarındaki gönüllülerin eğitimini üstlendiğini söyledi. Bu kapsamda biri Süleymaniye, diğeri de Soran'daki üslerin zaman içinde boşaltıldığını belirten Barzani, Başika Üssü'nün ise "DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında eğitim verme" görevini üstlendiğini ifade etti. Barzani, konuyla ilgili anlaşmazlığın Bağdat ile Ankara arasında barışçıl bir şekilde çözülmesini umduğunu söyledi.
Musul operasyonuna da değinen Barzani, DEAŞ temizlense bile kentte 2014 Haziran öncesi koşullara dönmenin kolay olmadığının altını çizdi. Kentte DEAŞ hakimiyeti sebebiyle ciddi yaralar açıldığını ve güven ortamının zedelendiğini vurgulayan Barzani, toplumsal kesimler arasındaki güven ilişkisinin yeniden kurulmasının zaman alacağını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mahkumlarla poz, operasyonu ifşa... ABD, Kristi Noem'i konuşuyor: "Bakan mı fenomen mi?"
Biden'dan görevi devrettikten sonra kamuoyu önünde ilk açıklama: Trump'a "soygun" suçlaması...
Nükleer müzakereler... ABD'nin İran'a teklifi belli oldu: İsrail’i rahatsız eden yaklaşım...
İsraillilerin o ülkeye girişi yasaklandı! Karar Facebook'tan duyuruldu...
ABD’li yetkili Witkoff ve Putin arasında geçen ‘zorlu’ görüşme: Rus lider ‘kalıcı barış’ istiyor ama şartları var…