Barzani'nin bağımsızlık referandumu başladı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referandumdan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkenin meşru görmediği bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sabah 8.00 itibariyle başladı.
Irak'taki merkezi yönetimin yanı sıra Türkiye ve İran'ın da karşı çıkmasına rağmen Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin yapılmasında ısrar ettiği 'Bağımsızlık Referandumu'nda oy kullanma işlemi başladı. Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, Erbil'in Selahaddin ilçesinde 2 nolu seçim merkezinde oyunu kullandı.
Irak'taki hükümetin yanı sıra uluslararası birçok kesimin iptal edilmesi çağrısını yaptığı bağımsızlık referandumu bu sabah yerel saatte 07.00'den itibaren başladı. Bölgedeki Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Zaho başta olmak üzere büyük kentlerde başlayan referandum için yerel peşmerge güçleri sıkı güvenlik önlemi aldı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Türkiye saati ile saat 08.30 sıralarında karargahının bulunduğu Selahaddin kentinde oy kullandı. Mesut Barzani'den sonra oğlu Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de aynı sandığa gelerek oy kullandı. Barzani ve oğlu gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadan seçim merkezinden ayrıldı.
Referandumdan kareler için tıklayın
Seçmene bu soru sorulacak
Seçmenlere "Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltilecek. Seçmenlerin önünde ise iki seçenek olacak: "Evet" ve "Hayır".
Soruda 'Kürt yerleşimleri' olarak tanımlanan yerler, Kerkük, Diyala ve Ninova gibi farklı etnik grupların yaşadığı fakat Peşmerge kontrolü altında olan bölgeler.
Seçmenler referandumda oy verme noktalarından olduğu gibi internet üzerinden de oy kullanabilecek.
Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:
Erbil: 1 milyon 200 bin,
Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,
Kerkük: 750 bin,
Duhok: 800 bin,
Musul Ovası: 750 bin
Diğer yerler: 420 bin
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğunu ve durdurulmasına karar vermişti.
ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek, kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çin'den Trump'a rest! Telefon yerine misilleme geldi: ABD ürünlerine uygulanan tarifeleri yüzde 84'e çıkardı!
'Panayır striptizcisi' demişti! Şimdilik savaş baltalarını gömdüler! 20 yıllık küslük sona erdi!
10 bin yıl sonra ulu kurtlar yeniden hayatta! Nesli tükenmişti… Bilim insanları detayları açıkladı
Piyasalar kıpkırmızı! Trump ne yapmaya çalışıyor? Yunus Paksoy yazdı
HABER... Hayalleri suya düştü: Netanyahu'ya soğuk duş