Barzani: Girdiğimiz yerlerden çekilmeyeceğiz
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmenin ardından Peşmergenin girdiği yerlerden çıkmayacağını söyledi. Barzani, "Bize göre Anayasa'nın 140'ıncı maddesinin şartları yerine gelmiştir. Artık biz bu mesele üzerinde konuşmuyoruz" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Biz Irak'ta bir askeri bir operasyon yapmayacağız" diye konuştu.
Bağdat'a gelen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün sabah saatlerinde uçakla Erbil'e geldi. Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Kürdistan Bölgesel yönetimi yetkililerince karşılanan Hague, daha sonra Selahaddin kentine giderek Başkan Mesut Barzani ile görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Barzani ve Hague ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
Barzani: 140'ıncı maddeyi artık konuşmuyoruz
Basın toplantısında gazetecilerin peşmerge güçlerinin Kerkük'ten çekilip çekilmeyeceğine yönelik sorusunu yanıtlayan Mesut Barzani, "10 yıldır Irak hükümetini bekliyoruz. İhtilaflı bölgelerin Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesine göre çözülmesi için 10 yıldır beklemedeyiz. Bu ihtilaflı bölgelerde Irak hükümetinin güçleri vardı. Ancak bu kuvvetler son olaylarda geri çekildi. Bu bölgelerdi sahipsiz bıraktılar. Bu şartlarda peşmerge güçlerinin bu ihtilaflı bölgelere geçmesi, buraları savunması ve teröristlerin eline geçmesini engellemesi zorunlu bir hale geldi. Bize göre Anayasa'nın 140'ıncı maddesinin şartları yerine gelmiştir. Artık biz bu mesele üzerinde konuşmuyoruz."
Hague: Irak'ta askeri bir operasyon yapmayacağız
Basın toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise son yaşanan olaylarda Kürdistan hükümeti güçlerinin çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Irak'ta şu anda devam eden kriz var. Irak'ta geniş katılımlı bir hükümetin kurulmasını umuyoruz. Bu hükümette tüm tarafların yer alması gerekiyor. Şii, Sünni ve Kürtlerin eşit olarak hükümette yer alması gerektiğini destekliyoruz. Buradan Irak'taki tüm taraflara seslenmek istiyorum. Irak parlamentosunun 1 Temmuz'da yapılacak olan ilk toplantısında hazır bulunmalılar. Kürdistan yönetimi ve İngiltere arasında derin ve güçlü ilişkiler var. Biz Kürdistan bölgesinin dostuyuz. İngiltere son olaylarda göç eden Irak ve Suriyelilerin barındırılması için yardım etmeye hazırdır. Hiçbir ülkenin Irak'ın Cumhurbaşkanı'nın kim olacağını söylemeye hakkı yoktur. Biz Irak'ta bir askeri bir operasyon yapmayacağız" dedi.
Hague'nin daha sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme yapması bekleniyor. Görüşmeye Başbakan yardımcısı Qubad Talabani ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de katılacağı açıklandı.
ALMAN STERN DERGİSİ IRAK'I BU HALE GETİRENLERİ YAZDI
IŞİD, Süryanilere saldırdı: 14 peşmerge yaralı
IŞİD'in Musul'un Karakuş İlçesinde yaşayan Süryanilere yönelik geçtiğimiz gün başlattığı saldırılar devam ediyor. IŞİD güçleri dün saat 18.30'dan itibaren Karakuş'a yeniden saldırı başlattı. İlçe merkezine havan toplarıyla saldıran IŞİD, Süryanileri korumak üzere bölgede bulunan peşmerge güçleriyle de çatışmaya girdi. Dün akşam saatlerinden bu yana devam eden çatışmalarda peşmerge özel kuvvetleri olan Zerevani güçlerine bağlı 14 peşmergenin yaralanarak Erbil'deki hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. Karakuş'a girmek isteyen IŞİD güçleri ile peşmerge arasında çatışmaların devam ettiğini belirtildi. Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi Peşmerge Bakanlığı da bölgeye çok sayıda takviye kuvvet gönderdi.
IŞİD'in Karakuş'a yeniden saldırması üzerine ilçede yaşayan Türkmen ve Süryani Araplar da yeniden yollara düştü. Dün akşamdan itibaren çok sayıda kişi Erbil-Musul arasında bulunan Gazır kontrol noktasına akın etti. Göç edenler arasında çok sayıda çocuk ve engellilerin de bulunduğu görüldü. Bölgede konuşlanan peşmerge güçleri de sığınmacılara su dağıtıp yardımcı oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)