hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barış Nobel'i sahiplerini buldu

    Barış Nobeli sahiplerini buldu
    expand

    Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahiplerinin, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman olduğunu açıkladı.

    Nobel Barış Ödülü üç kadın arasında paylaştırıldı. Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakkul Karman'ın ülkelerinde barış ortamının yeniden oluşturulması ve kadın hakları için verdikleri şiddet içermeyen çabalarından dolayı ödüle layık görüldükleri açıklandı.

    Açıklamayı, Norveç Nobel Komitesinden Thorbjorn Jagland yaptı. Oslo'da bulunan Nobel Enstitüsü önderliğindeki Nobel Barış Komitesi tarafından yapılan açıklamada, barış ödülünün bu üç isme "kadınların güvenliği ve barış hedefleyen çalışmalara kadınların tam katılımının sağlanması için yürüttükleri şiddet içermeyen mücadele" nedeniyle verildiği belirtildi.

    Baskıcı rejime karşı gösterilerde öne çıkanlardan

    Ödülün sahiplerinden Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tevekkül Karman, Yemen'deki "Zincirsiz Kadın Gazeteciler" adlı sivil toplum örgütünün yıllardır başkanlığını yürütüyor. Üç çocuk annesi olan 32 yaşındaki Karman, Yemen'de Ocak ayından beri düzenlenen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı gösterilerde de öne çıkan isimlerden biri.

    Karman, ödüle layık görülmesinin Yemenli demokrasi savunucuları için bir zafer olduğunu dile getirerek, ödülünü Yemen'deki devrim gençliğine ve Yemen halkına adadığını söyledi. Karman, mücadelesinin "demokratik ve modern bir Yemen'de tam haklara sahip olunana kadar" devam edeceğini de kaydetti.

    Ghonim'den destek

    Öte yandan, adı sık sık bu yıl verilecek Nobel barış ödülü adayları arasında anılan Mısırlı 'siber militan' Vail Gonim de Yemenli Tevekkül Karman'ı "haklı zaferinden" dolayı kutladı. Mısır'da yılın başında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in iktidardan düşmesine yol açan ve 12 gün süren halk ayaklanmasının sembolü haline gelen genç 'sanal alem' eylemcisi Gonim Twitter hesabından yazdığı mesajında, "Tevekkül Kraman'ı haklı zaferi için kutluyorum, bir Arap olarak zaferinden gurur duyuyorum. Bizim asıl ödülümüz, ülkelerimizin daha demokratik ve insan haklarına daha saygılı olmasıdır" dedi.

    Afrika'da seçimle gelen ilk kadın cumhurbaşkanı

    Ödülün diğer sahiplerinden Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf ise Afrika'nın demokratik yollarla seçilen ilk kadın cumhurbaşkanı. 2005 yılında göreve gelen 72 yaşındaki Johnson-Sirleaf, Harvard Üniversitesi'nden mezun bir ekonomist. Cumhurbaşkanlığını devraldığı dönemde reformcu ve barış getiren bir kimlik olarak ülkesinde büyük destek gören Johnson-Sirleaf, Liberya'da bu ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ise devlet kaynaklarını seçim kampanyasında kullandığı iddiasıyla muhaliflerin eleştirilerine hedef oluyor.

    Ülkesinde savaş karşıtlığını örgütledi

    Bu yıl Nobel Barış Ödülü'nü paylaşan bir diğer isim olan Liberyalı Leymah Gbowee de, ülkesindeki Hristiyan ve Müslüman kadınları savaştan kazanç sağlayan çevrelere karşı mücadele konusunda örgütleyen ve kadınların seçimlere katılımı için uğraş veren barış yanlısı bir aktivist. Gazetecilik yapan ve Liberya'daki İslah Partisi'nin üyesi olan Karman'ın babası, bir dönem Devlet Başkanı Salih'in eski hukuki işler bakanlığını yürütmüştü.

    Bu yılki ödülü kazanan Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tevekkül Karman'ın 1,5 milyon dolarlık para ödülünü eşit olarak paylaşacakları bildirildi.

    Pazartesi günü de ekonomi alanında Nobel alan isim açıklanacak. 10 Aralık'ta ise İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle tıp, fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi dalındaki ödüller, İsveç Kralı 16'ncı Carl Gustav tarafından sahiplerine verilecek. Nobel Barış Ödülü ise aynı gün Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törenle sahibine veriliyor.

    20 yıl içinde Nobel Barış Ödülü alanların listesi:

    -1990: Mikhail Gorbaçov (Rusya)
    -1991 Aung San Suu Kyi (Burma)
    -1992 Rigoberta Mench; Tum (Guatemala)
    -1993 Frederik Willem de Klerk (Güney Afrika), Nelson Mandela (Güney Afrika)
    -1994 Jasir Muhammed Arafat (Filistin), Şimon Peres (İsrail), İzak Rabin (İsrail)
    -1995 Joseph Rotblat (İngiltere)
    -1996 Carlos Filipe Ximenes Belo (Doğu Timor), José Ramos-Horta (Doğu Timor)
    -1997 Jody Williams (ABD), Kara Mayınlarına karşı Uluslararası Mücadele
    -1998 John Hume (İngiltere), David Trimble (İngiltere)
    -1999 Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü
    -2000 Kim Dae Jung (Güney Kore)
    -2001 Birleşmiş Milletler, Kofi Annan
    -2002 Eski ABD Başkanı Jimmy Carter
    -2003 Şirin Ebadi (İran)
    -2004 Wangari Maathai (Kenya)
    -2005 Muhammed El Baradei (UEAK)
    -2006 Muhammed Yunus (Bangladeş)
    -2007 Al Gore (ABD) ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli
    -2008 Martti Ahtisaari (Finlandiya)
    -2009 Barack Obama (ABD)
    -2010 Liu Şiaobo (Çin)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow