Ban Ki-mun uyardı: "Kaosa yol açar"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'ye yapılacak bir müdahalenindaha fazla kaosa yol açabileceğini bildirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarına ilişkin, "Her türlü cezalandırıcı müdahalenin daha fazla kan dökülmesinin önlenmesi ve siyasi çözüm çabalarına yapacağı etkiyi göz önünde bulundurmalıyız. Suriye'de ve bölgedeki kaos hiç kimseye fayda vermez" dedi.
Genel Sekreteri Ban, Suriye konusunda düzenlediği basın toplantısında, BM heyetinin, incelemelerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve diğer üyeleri bilgilendirmeyi sürdürdüğünü, bu kapsamda bugün BMGK'nın geçici 10 üyesine bilgi verdiğini söyledi.
Ake Sellström öncülüğündeki heyetin önemli bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Ban, "BM inceleme misyonun başarısı herkesin yararına. Ekibin raporunu tamamlamasına fırsat verilmeli" diye konuştu.
Heyetin objektif, tarafsız ve uluslararası kabul edilmiş standartlara göre çalıştığını dile getiren Ban, bölgeden toplanan butün delillerin yarın itibarıyla belirlenmiş laboratuvarlara ulaşacağını olacağını bildirdi.
Misyonun çalışmalarını hızlandırdığını ancak raporun bilimselliğinin riske edilmesini istemediklerini belirten Ban, Guto incelemesi tamamlanınca Güvenlik Konseyi ve üye ülkeleri bilgilendireceğini aktardı.
Kimyasal silah kullanımının hazırlanmakta olan raporlarla onaylanması durumunda kim tarafından kullanılırsa kullanılsın bunun uluslararası hukuku ihlal edeceğini belirten Ban, sorumluların muhakkak yargılanması ve kimsenin muaf tutulmaması gerektiğini ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi'nden iddiaların onaylanması halinde birlik olmalarını ve gerekli tepkiyi vermelerini isteyen Ban, BMGK'nın liderlik sergilemesi gerektiğini dile getirdi.
"BMGK'nın onayı ile mümkün"
Uluslararası barış ve güvenliğin birinci sorumluluğunun BMGK'da olduğuna değinen Ban, BM kimyasal silah inceleme heyetinin hazırlayacağı raporu Konseyin değerlendirmesini ve her şeyin BM Şartı içinde hayata geçirilmesini istediğini söyledi.
Ban, güç kullanmanın, BM Şartı'na göre kendini savunma ve BMGK'nın onayı ile mümkün olabileceğini de vurguladı.
Ban, gelecekte tekrar kimyasal silah kullanımının önüne geçilmesi için cezalandırcı bir müdahalede bulunulması görüşünü de değerlendirerek, "Her türlü cezalandırıcı müdahalenin daha fazla kan dökülmesinin önlenmesi ve siyasi çözüm çabalarına yapacağı etkiyi göz önünde bulundurmalıyız. Suriye'de ve bölgedeki kaos hiçkimseye fayda vermez. Uluslararası aktörlerden Cenevre-2 konferansının bir an önce toplanması için çaba sarfetmelerini istiyorum" diye konuştu.
Suriye halkının acılarına son verilmesinin önemine de işaret eden Ban, bölgede askeri önlemleri değil, diplomatik çözüm çabalarının artırılmasını talep etti.
Ban, Rusya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nde de liderlerle görüşerek, Suriye'deki krizin sona ermesi ve insani yardım sağlanması için çaba harcayacağını vurguladı.
Guta'daki olayın ardından diğer hadiselerin de inceleneceğini aktaran Ban, BM heyetinin hazır olunca tekrar bölgeye gideceğini ve nihai raporlarını hazırlayacağını ama henüz takvimin belirlenmediğini söyledi.
Barack Obama'nın açıklamalarının sorulması üzerine ise Ban Ki-mun, ABD Başkanı'nın, vereceği bir karar öncesi Amerikan halkına ve özellikle de Kongre'ye danışmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)