hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ban Ki-mun Srebrenitsa'da

    Ban Ki-mun Srebrenitsada
    expand

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Bosna'daki savaş zamanında BM koruması altında olmasına rağmen Temmuz 1995 yılında soykırımın işlendiği Srebrenitsa'daki kurbanların mezarını ziyaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ban Ki-mun, Bosna-Hersek'teki temasları kapsamında Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'le birlikte helikopterle, Srebrenitsa'ya geldi. Ban ve İzzetbegoviç, daha sonra Temmuz 1995 yılında işlenen soykırımdaki kurbanların mezarlarının bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığı'na geçti. Ban Ki-mun ve İzzetbegoviç'i burada Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ve Srebrenitsa anneleri karşıladı.

    Ban Ki-mun, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda soykırım kurbanı 8372 kişi anısına dikilen anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Ban'ın anıtın önünde eğilmesi dikkati çekti. Daha sonra soykırım kurbanlarının isimlerinin yer aldığı alanı gezen Ban Ki-mun, İzzetbegoviç ve Durakoviç'ten Srebrenitsa'da 17 yıl önce yaşananlar hakkında bilgi aldı.

    Ban Ki-mun daha sonra, soykırım kurbanlarının yakınları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüştü.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün Bosna-Hersek parlamentosunda yaptığı konuşmada, "BM, Srebrenitsa konusunda uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getiremedi ve Srebrenitsa'da soykırım yaşanmasına engel olamadı. Fakat bu dehşetten önemli ders aldık, almaya da devam ediyoruz" demişti.

    Srebrenitsa'da 17 yıl önce ne oldu?

    Bosna'daki savaş sırasında BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Yapılan çalışmalar sonucu Srebrenitsa ve çevresinde açılan toplu mezarlardan çok sayıda soykırım kurbanının cesetlerine ait kalıntılar bulundu. Hala yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında soykırım kurbanının cesedine ulaşılamadı.

    Srebrenitsa'da yaşananlar, Lahey Adalet Divanı ve Avrupa Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edildi.

    Srebrenitsa başta olmak üzere Bosna'daki çeşitli savaş suçlarından aranan Ratko Mladiç ise geçen yıl Sırbistan'da yakalandı ve Lahey'deki mahkemeye teslim edildi. Mladiç'in yargılanması hala devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow