SON DAKİKA: Bakan Fidan: Güney Afrika’nın İsrail’e karşı UAD'de açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan, "Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan, açıklamalarında şunları kaydetti:
"ULUSLARARASI TOPLUM DAHA NEYİ BEKLEMEKTE?"
21. yüzyılda Gazze'de açlıktan ölümler yaşanırken, İsrail ordusunun çekildiği yerlerde toplu mezarlar ortaya çıkarken, kadın, çocuk, hasta, yaşlı demeden siviller hedef alınırken, uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Artık zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi gerektiği ortadadır. İsrail'in Filistin halkını boyunduruk altına alma ve topraklarından sürme çabasını ne Filistinliler ne Türkiye ne de adalet ve hukuk arayışında olan diğer ülkeler ne de uluslararası toplum vicdanı kabul etmeyecektir.
Bir tercihle karşı karşıyayız. Ya hukuktan ve insanlıktan yana olacağız ya da zulmün yol açtığı sorunların bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Bu hususu özellikle İsrail'in suçlarına kefil olan, ancak tüm uluslararası sistemi ve güvenliği tehlikeye atan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum.
GAZZE'DE İNSANLIK BİR SINAV VERMEKTEDİR
Gazze’de akan kan yalnızca Filistinlilerin kanı değildir. Gazze’de insanlık bir sınav vermektedir.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları vicdanlarda yargılanmakta ve mahkûm edilmektedir. Şüphesiz bu saldırıların hukuki düzlemde de yargılanması gerekmektedir. UAD’de devam eden süreçler mevcut. Güney Afrika’nın başvurusunun hemen ardından 3 Ocak 2024’teki açıklamamızla, bu başvuruyu memnuniyetle karşıladığımızı kaydetmiştik.
Güney Afrika’nın bu başvurusunun ardından uluslararası toplumun nasıl bir tepki alacağı, Türkiye’nin bu durumdaki müdahalesinin nasıl olması gerektiği konusunda da Cumhurbaşkanımız tarafından verilen bir talimat mevcuttu.
"İLK GÜNDEN İTİBAREN BU KONUDA İKİ YÖNLÜ BİR ÇALIŞMA SÜRDÜRDÜK"
İlk günden itibaren bu konuda iki yönlü bir çalışma sürdürdük. Birincisi hukukçularımızla bir araya gelerek Türkiye’nin Güney Afrika’yı destekler şekilde davaya müdahil olması hukuken nasıl ve hangi gerekçelerle mümkün olacak, onu çok detaylı araştırma sürecine girdik. İkincisi, sadece Türkiye değil uluslararası toplumun diğer üyelerinin de -özellikle aynı endişeleri taşıyan-, bu davaya müdahil olmaları, müdahil olma şartları ve düşünceleri konusunda çok ciddi görüş alışverişinde bulunduk.
Geçen süre içerisinde hukuki cephede bakanlık hukukçularımız, Adalet Bakanlığımız, üniversitelerdeki hocalarımız hep beraber çok yoğun bir çalışma yaptılar. Çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik. Buna paralel olarak ikinci kulvarda da son olarak Riyad'da yaptığım gibi özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ülkeleri başta olmak üzere Filistin'i devlet olarak tanıyan diğer ülkelerle yaptığımız görüşmelerde de şunu gördük. Bazı ülkeler de bu konuda tavır almaya hazır hale gelmiş durumdalar.
"Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik"
Şu ana kadar biliyorsunuz sadece iki ülke, Nikaragua ve Kolombiya bu konuda somut bir tutum aldı, başvuruda bulundu. Biz de bugün yaptığımız değerlendirmelerin neticesini sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik ve alınan siyasi karar gereği buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Türkiye olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adımla Uluslararası Adalet Divanı önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz. Esasen ifade ettiğim gibi bu başvurumuza yönelik çalışmalarımız çok uzun süredir devam etmekteydi. Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaşkanımız tarafından alındıktan sonra, şu anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bütün dost ve müttefik ülkelerle bu konuda daha fazla ne yapabilir, daha fazla hangi ülkeler başvuruda buluna bilir onun çalışması içinde olmaya devam edeceğiz. Çalışmamızın hukuki metni tamamlandığı zaman da alınmış bu siyasi kararı fiiliyata geçirmek için resmi müracaatımızı Uluslararası Adalet Divanı'na yapacağız. Türkiye olarak her durumda Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”