Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a net mesaj: Bir mil dahi genişlemesine izin vermeyiz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Atina tarafından dile getirilen Yunan karasularını 12 mile çıkarma planlarına ilişkin sert tepki gösterdi. Düzenlediği yıl sonu basın bilgilendirme toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "Değil 12, Ege’de (Yunanistan'ın) 1 mil dahi karasuyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’de aldığı karar nettir ve halen geçerlidir." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği yıl sonu basın bilgilendirme toplantısında konuştu.
Konuşmasının başında, "BM, ABD, Rusya, Irak ve rejimle temaslarımız devam ediyor." diyen Bakan Çavuşoğlu, "Milli Savunma Bakanımız ve MİT Başkanımız dün Moskova'da 3'lü görüşmelere katıldılar. Ben de Rus mevkidaşım Lavrov ile görüşeceğim." dedi.
Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Ege’de 12 mil karasuyu genişleme iddialarına da sert tepki gösterdi.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
2022'de küresel belirsizlikler arttı. Ukrayna savaşı, küresel durgunluk yıla damgasını vurdu. İklim değişikliği, düzensiz göç ve terörle mücadele gündemimizde. Dış politikamızda şu temel ilkeleri benimsedik: Krizlerin çözümüne katkı sağlamak, krizle mücadele ederken fırsatları kaçırmamak. Yoğun bir diplomasi trafiğimiz oldu.
Normalleşme çalışmalarımızda önemli mesafe kat ettik. Arabuluculuk konusunda Rusya-Ukrayna dışında da aktiftik. Bu yıl Ukrayna savaşı küresel ve bölgesel güvenliğe en önemli tehdit haline geldi.
KÜRESEL SİSTEMDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR HALİNE GELDİK
Başından beri barış için çaba gösteriyoruz. Montrö sözleşmesini titizlikle uyguluyoruz. Tahıl anlaşması ile önemli bir katkı sağladık. Esir takasına aracılık ettik. Küresel sistemde önemli bir aktör haline geldik.
Terörle mücadele en önemli gündemlerimizden biri. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri bağlamında terörle ilgili endişelerimizi müttefiklerimizin gündemine yeniden soktuk.
FRANSA'DAKİ PKK GÖSTERİLERİ
Bölgede temaslarımız sürüyor. Herkesin bize söylediği şu: Bizi PKK'dan kurtarın. Müttefiklerimiz ise bize destek olmak yerine köstek oluyor. Paris'teki olaylar bir kez daha ortaya çıkardı. Hep söyledik, ateşle oynayan bir gün kendini yakar. Umarım müttefiklerimiz bundan ders çıkarır. Umarız müttefiklerimiz bu konuda ders çıkarırlar.
YUNANİSTAN'A NET MESAJ: 1 MİL DAHİ İZİN VERMEYİZ
Ege ve Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarlarımızı korumaya devam ediyoruz. Milli Savunma Bakanlığı'mız sahada, biz de diplomasi mecrasında haklarımızı kayda geçiriyoruz. Yunanistan'la yılın başında diyalog kanallarını işletmeye çalıştık. İstişari görüşmelerin 64'üncüsünü şubat ayında gerçekleştirdik. Ancak daha sonra Miçotakis'in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege'deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle diyaloğu askıya aldık. Yunanistan'ın gayriaskeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda BM'ye 2021'de 2 mektup vermiştik. Yunanistan'ın Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, egemenlik haklarını ülkemize karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdik. Yunanistan'ın bize cevaben verdiği mektuplar siyasi içerikliydi. Her seferinde, uzmanlarla birlikte hazırladığımız hukuki karşı argümanlarımızı kayda geçirdik. Yunanistan'ın 2'nci mektubuna cevaben, eylül ayında 3'üncü mektubumuzu BM'ye ilettik.
Son günlerde, Yunan basınında özellikle Girit'in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberler var. Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege'de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclis'imizin bu konuda 1995'de aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan'ı bir kez daha uyarıyoruz. Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek, sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz. KKTC konusunda 2 devletli çözüm politikamız güçlü şekilde devam etti. KKTC, yıl içinde 2 devletin işbirliğini temel alan önerilerde bulundu. KKTC'nin Türk Devletler Teşkilatı'na (TDT) gözlemci üye olması tarihi bir kazanım oldu. Bu tabi Rum-Yunan ikilisini çıldırttı."
18 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Ukrayna savaşının başından bu yana 18 bin kişinin tahliyesini sağladık veya katkıda bulunduk.
Seçimlerin yurtdışında sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması için altyapımızı güçlendiriyoruz.. Vatandaşlarımıza ayrımcı tutumları takip ediyoruz, İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı ile mücadele ediyoruz.
Kamu diplomasisi alanında çalışmalarımız devam ediyor. 2022'de 'Türkiye' adının kullanımını sağladık.
'MISIR'LA NORMALLEŞME YAVAŞ DA OLSA İLERLİYOR'
Normalleşme ve ara buluculuğun iki önemli başlıkları olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Normalleşme çalışmamız kapsamında emirlikler ve Suudi Arabistan'la önemli mesafe aldık. İsrail'le büyükelçileri karşılıklı olarak atadık. Mısır'la normalleşme süreci daha yavaş olsa da ilerliyor. Ara buluculuk alanında Rusya-Ukrayna dışında da aktif olduk. Bosna Hersek, Kosova-Sırbistan, Kırgızistan-Tacikistan, Etiyopya, Somali, Somaliland, Venezuela ve Filipinler gibi dosyalarda yıl boyunca gayret gösterdik" dedi.
'STRATEJİK MEKANİZMA'YI HAYATA GEÇİRDİK
Bakan Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilere yönelik ise "ABD'yle ilişkilerde, PKK-PYD-YPG'ye Suriye'de verilen destek FETÖ, CAATSA yaptırımları gibi anlaşmazlıklara ve Türkiye düşmanı lobilerin çabalarına rağmen 2022'de mesafe aldık. 'Stratejik Mekanizma'yı hayata geçirdik. Biri bakan seviyesinde olmak üzere 3 tur görüşme gerçekleştirdik. Ocakta bakanlar düzeyinde 2'nci toplantımızı yapacağız. F-16 tedarikinde, girişimlerimiz sonucu kongre kısıtlayıcı şartları kaldırdı. Şu anda süreç olumlu ilerliyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu