Baas'tan Arındırma Yasası onaylandı

Irak parlamentosu, 'Baas'tan Arındırma Yasası' olarak bilinen yasa tasarısını onayladı, Saddam Hüseyin'in Baas Partisi üyelerinin kamuda görevlendirilmesini mümkün kılacak yasayı kabul etti.
Irak'ta ulusal uzlaşının sağlanmasının önündeki en önemli engellerden birisi kalktı.
ABD'nin de istediği ve uzun süredir çıkması için çaba gösterilen kanunla Saddam'a bağlılıkları süren Sünni Arap kesimlerin, ülkedeki siyasal sürecin içerisine daha fazla çekilmesi hedefleniyor.
Yeni kanun, binlerce eski Baas Partisi üyesine kamu kesimi ve ordudaki eski işlerine dönüş için başvuruda bulunma hakkı veriyor. Baas üyeleri, devletteki eski görevlerine dönmek üzere başvuruda bulunabilecek.
Yasa 30 maddeden oluşuyor
Şimdiye kadar "Baas'tan Arındırma Yasası" olarak bilinen yeni yasanın adı "Hesapverebilirlik ve Adalet Yasası" olarak değiştirildi.
30 maddeden oluşan yasaya göre, önce eski Baas Arındırma Komitesi'nin yerini alacak 7 üyeli bir komite oluşturulacak.
Yeni komite, eski Baasçıların yeniden kamu görevlerine getirilmesi ve kamu görevi yasağı süren kıdemli üyelere de emekli maaşı verilmesi sürecini denetleyecek.
Eski Baasçılar, yeniden kamu görevine gelebilmek için 2 ay içinde buşvuruda bulunmak zorunda. Başvuruda bulunanlar, ya eski görevlerine ya da pozisyonun boş olmaması halinde ona eşdeğer bir başka göreve devlet başkanı ve yardımcılarının onayıyla atanacak.
Baas Partisi'nin üst düzey üyeleri kamu görevine gelemeyecek, ancak parti hizmetinden dolayı emekli maaşı alabilecek. Doğrudan, Baas üyesi oldukları ya da Saddam Hüseyin'in güvenlik güçlerinde yer aldıkları için sorun yaşayanlar dava açabilecek.
Sünni Araplar yeniden siyasi sürece katılacak
Yeni yasa, Sünni Arapların Irak'taki siyasi sürece yeniden katılımları açısından önemli. Irak'ta ulusal uzlaşıya giden süreçte yeni yasanın Şiiler ve Sünniler arasındaki gerilimi azaltması umuluyor.
Yasayla devrik Baas rejimine bağlı Sünni Arap kesimlerin, ülkedeki siyasal sürecin içerisine daha fazla çekilmesi hedefleniyor.
2003'teki Amerikan işgalinden ve Saddam'ın devrilmesinden sonra, Baas Partisi'yle bağlantılı olan Sünni Araplar görevden alınmış, tecrite varan uygulamalarla sosyal hakları da alınmıştı.
Bu da Şii ağırlıklı yönetime ve Amerikan güçlerine karşı direnişi tecrite varan körüklemişti.
Türkiye'nin desteğiyle Irak'ta siyasi sürece katılan Sünni Araplar artık rekabet halindeki Şii ve Kürt gruplar arasında önemli bir denge unsuru.
Böylece Irak, Washington'ın ülkede ulusal uzlaşının sağlanması için koyduğu ana hedeflerden birisine ulaştı. ABD'nin ülkede ulusal uzlaşı için koyduğu diğer hedefler ise, Kerkük sorunu ve petrol gelirlerinin dağıtılması.
Washington karardan memnun
Tasarı, Irak parlamentosuna 2007 Mart ayında sunulmuştu. Washington, uzun süredir Irak hükümetinin ulusal uzlaşının sağlanması için tasarıyı onaylamasını istiyordu. Washington yönetimi yasanın Irak'taki mezhep gerilimini azaltmasını umuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alman Sismolog Bohnhoff'tan Marmara Depremi Yorumu: Gerilim İstanbul Yönüne Doğru Arttı! İki Senaryoyu Anlattı…
Vatikan'ı Karıştıran Talep: Skandallarla Anılan Kardinal, Papa Seçiminde Yer Almak İstiyor!
Rusya'dan acı haber: Elbruz Dağı'nda 2 Türk dağcı hayatını kaybetti
Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri açıklandı
Papa Francis'in Naaşı Ziyarete Açıldı! Aziz Petrus Bazilikası’na Getirildi: İsviçreli Muhafızlar Nöbette…