Azerbaycan narı UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde
Fransa’nın başkenti Paris’te çevrim içi düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 15. Hükümetler arası Komite Toplantısı’nda, dünyanın farklı ülkelerinden gelenekler ve kültürel özelliklerin listeye alındığı duyuruldu. Listeye giren miraslar arasında Azerbaycan "Nar Festivali, Geleneksel Festival ve Nar Kültürü" Bayramı da var.
ANİİA-Azerbaycan Nar Üreticileri ve İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhad Garaşov UNESCO’ nun aldığı böylesine önemli karar için Azerbaycan'ın Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Haydar Aliyev Vakfı Başkanı, UNESCO İyi Niyet Elçisi Mehriban Aliyeva’ya ve Azerbaycan Kültür Bakanlığına desteklerinden dolayı teşekkür etti. Garaşov açıklamalarının devamında 2016 senesinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan’nın yalnız petrol ihracatı değil ziraat ürünleri ihracatının da geliştirilmesi yolundaki tavsiyeleri sonucu ANİİA –Azerbaycan Nar Üreticileri ve İhracatçıları Birliği kurulduğunu ve Azerbaycan Narının markalaşma yolunda ilk adımlarının atıldığını belirtti.
Azerbaycan’nın Aran bölgesi Göyçay,Kürdemir illerinde yetişen Nar türü özel kalitesi ile Avrupa Ülkelerinden yoğun talep görüyor. Geçen sene 17,500 Ton Nar Dünya ülkelerine ihraç edilmiş. Nar üreticilerini kendi çatısı altında toplayan Birlik çiftçilerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi, sorunların giderilmesi, ürünlerin dünya pazarına çıkarılması konularında bir çok girişimlerde bulunmuş.
Azerbaycan’da senede 25 Bin dönüm alanda yetiştirilen Nar ağaçlarından 170-190 Bin Ton nar toplanıyor. ANİİA, Hatay’dan saatte 1,50 Ton nar sıkan makine satın alarak çiftçiye nar suyu üretiminde destek sağlamış. Aynı zamanda Birlik Nar yetiştiriciliğini geliştirmek adına Türkiye’nin HEKTAŞ Gübre ve İlaç İhracatı Şirketi ile çiftçilere mütemadi seminerler veriyor. Bu seminerler çiftçinin daha bilinçli olması ve verimi artırması yolunda çok önem taşıyor.
ANİİA Başkanı Ferhad Garaşov ihracat miktarını artırmak için önemli girişimlerde bulunduklarını belirtti: “Hedefimiz Ermeni işgalinden kurtardığımız Ağdam, Zengilan, Fuzuli, Cebrayıl, Kubadlı bölgelerinde 30 sene öncesinde de yapıldığı gibi Nar yetiştiriciliğini yeniden geliştirmek. Bu hususta Bir Millet İki Devlet olan Kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin Nar üreticilerinin engin tecrübesinden faydalanmak ve ülkemizde de nar yetiştiriciliğini geliştirmek adına birge faaliyetlerde bulunmak isteriz. Bu gün Türk İş adamları Azerbaycan da binlerce insana iş gücü oluşturuyor ve Azerbaycan ekonomisine ciddi katkı sağlıyorlar. Altını çizerek belirtmeliyim ki geldiğimiz bu noktada Türk iş adamlarının ülkemizde olması bizim için hem ekonomik hem de siyasi önem taşıyor. İşgalden kurtulan topraklarımız Türk şirketleri için yeni cazibe merkezi oluşturduğunu ve imzalanan sözleşmeler iki ülke arasında kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin daha da pekiştirdiğini gösteriyor”.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kâbus yine alevlendi! Los Angeles’ta yeni yangın: 50 bin kişiye tahliye uyarısı…
Süreç başladı: Trump imzayı attı, Pentagon asker gönderiyor
Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Sinyal Şaşırttı! Bilim Dünyası Çalkalanıyor: Kaynağı Bulundu…
İsrail saldırılarının yeni hedefi: Batı Şeria! Cenin’de kuşatma: Filistinliler gözaltına böyle alındı...
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!