Avrupa'dan ABD'nin Suriye operasyonuna ilk tepki
Avrupa'dan ABD'nin Suriye operasyonuna ilişkin ilk tepkiler gelmeye başladı. Fransa, ABD'nin Suriye'deki hava üssünü vurmadan önce, saldırı konusunda kendilerine bilgi verdiğini ifade ederken, Almanya ve Fransa BM'yi acil toplantıya çağırdı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da vahşeti durdurmak için ABD'yle birlikte çalışacaklarını açıkladı.
ABD'nin Suriye'deki hava üssüne yönelik operasyonuna Avrupa'dan ilk tepkiler geldi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "ABD saldırısı, barbarca kimyasal saldırıya karşı bir kararlılığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor. AB, Suriye'deki vahşeti bitirmek için ABD ile çalışacak." dedi.
Moritanya'daki diplomatik ziyareti sırasında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gece bana bunun bilgisini verdi" dedi
Rus basını operasyonu nasıl gördü?
Son dakika: Suriye'den ilk açıklama
BM'yi toplantıya çağırdılar
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Suriye'deki gelişmelerle ilgili Esad'ı suçladı. Almanya Basın ve Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamada, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın bu sabah gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Suriye'de kimyasal silah kullanılması ve ABD'nin buna gösterdiği tepkiyi değerlendirdiği belirtildi.
İki liderin yaptığı ortak açıklamada, 4 Nisan’da Suriye’deki Han Şayhun’da kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından bu gece ABD’ninhava saldırısıyla Suriye rejiminin bir askeri tesisinin yıkıldığına işaret edildi. Esad'in eylemlerinden dolayı hesap vermesi için Fransa ve Almanya'nın, partnerleriyle Birleşmiş Milletler içinde çabalarını sürdüreceği kaydedilen açıklamada, "Bu gelişmenin tek sorumlusu Esad’dır" ifadesine yer verildi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Rusya ve İran'ın Beşar Esad yönetimini desteklemenin 'anlamsızlığını' idrak etmeleri gerektiğini savunurken Rusya ve İran ile sorun yaşamak istemediklerini vurguladı. Ayrault "Suriye'nin geleceği Esad'da değildir, Amerikalılar pozisyonlarına açıklık getirmeye başladılar" dedi.
Ayrault, Fransa'nın şu anda Suriye'deki tek rolünün IŞİD ile mücadelenin bir parçası olmak olduğunu da belirtti.
İngiltere'den açıklama
İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "İngiliz hükümeti ABD’nin eylemine tam destek veriyor. Bunun, Suriye rejiminin düzenlediği barbar kimyasal silah saldırısına gereken cevap olduğuna inanıyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ABD'nin operasyonunun gelecekteki kimyasal saldırıları caydırma amacı taşıdığı vurgulandı.
ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esed ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. ABD ordusuna ait Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen hava üssünü vurduğu açıklanmıştı.
İtalya: Kimyasal saldırının ardından operasyon anlaşılabilir
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Paolo Gentiloni, ABD'nin Suriye operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gentiloni, "Kimyasal saldırının ardından operasyon anlaşılabilir" ifadelerinde bulundu.
Danimarka'dan ABD'ye destek
Danimarka Başbakanı: Sivillere korkakça saldırının sonuçlarının olması güzel. ABD Esad vahşetinin cezasız kalmayacağını açıkça ortaya koydu.
Ukrayna'dan destek açıklaması
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Suriye'ye ait Şaryat Hava Üssü'ne yaptığı operasyonu desteklediğini açıkladı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kimyasal silahların her ne şekilde olursa olsun kullanımının Uluslar arası hukukun ihlali ve savaş suçu anlamına geldiği ve sorumlularının cezalandırılması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, ABD'nin eyleminin, “rejimin özellikle sivil halka yönelik savaş suçu işlemeye devam etmesinin önlenmesi bakımından” desteklenmesi gerektiği dile getitildi. Rusya'nın tutumunun da eleştirildiği açıklamada, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye krizi ile ilgili karar alınmasına engel olmasının da Uluslar arası toplum tarafından görülerek gerekli değerlendirmenin yapılması gerektiği kaydedildi ve “suçlu Suriye rejimine destek olanların da Suriye'de sivil halka karşı kitle imha silahının kullanılmasının sorumluluğunu taşıdığı” ifade edildi.
Polonya'dan açıklama
Polonya hükümet sözcüsü Rafal Bochenek de devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Suriye'ye yapılan saldırıyı desteklediklerini söyledi.
Bochenek "ABD, dünya barışı ve düzeninin garantörüdür. Tepki vermeniz gereken, harekete geçmeniz gereken durumlar vardır" dedi.
Sözcü "Son yıllarda Suriye rejiminin suistimallerini gördük ve kimse buna tepki göstermedi" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…