Asya'da sıcak temas! Bölgenin en güçlü iki ülkesi 3 yıl sonra ilk kez görüştü
Asya'nın iki en güçlü ülkesi Japonya ve Çin'in liderleri 3 yıl aradan sonra ilk kez görüştü. Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği oturum aralarında yaptıkları toplantının başında el sıkıştı ve ayak üstü kritik konular ele alındı.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Tayland'daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde yüz yüze görüştü. Bu görüşme iki ülke devlet liderlerinin üç yıl aradan sonra yaptığı ilk yüz yüze görüşme oldu.
Devlet Başkanı Şi, görüşmede, Çin ve Japonya'nın Asya'nın ve dünyanın önemli ülkeleri olarak ortak çıkarlara ve iş birliği potansiyeline sahip olduğunu belirterek, Pekin'in ilişkilere verdiği önemin değişmediğini ve değişmeyeceğini ifade etti.
Diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 50 yılda ilişkilerin büyük mesafe kat ettiğini kaydeden Şi, bu durumun bölgede barışa ve refaha katkı sağladığını, yeni dönemde de ilişkileri uygun doğrultuda geliştirmeyi umduklarını belirtti.
Japon Başbakan Kişida ise görüşmede ülkesinin hukuka dayalı uluslararası düzenin korunmasından yana olduğunu vurgulayarak, Japon hükümetinin, Çin'in Doğu Çin Denizi ile Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgelerde artan askeri nüfuzuna yönelik kaygılarını aktardığını ifade etti.
Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunması gerektiğinin altını çizen Kişida, iki ülkenin güvenlik alanında iletişimi sürdürmesinde mutabık kaldıklarını söyledi.
Japonya ile Çin arasında "istikrarlı ve yapıcı" ikili ilişkiler çağrısı yaptığını belirten Kişida, Japon Dışişleri Bakanı'nın Çin'e ziyaretinin planlandığını kaydetti.
İLK GÖRÜŞME
Görüşme, Japon Başbakan'ın, geçen yıl göreve gelmesinden bu yana Şi ile ilk buluşması oldu.
En son Aralık 2019'daki Pekin'i ziyaretinde Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelmiş olan temmuzda uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo olmuştu.
DİPLOMATİK İLİŞKİLER NE ZAMAN BAŞLADI VE ŞİMDİ NE DURUMDA?
Çin Halk Cumhuriyeti ile Japonya, 1972'de "ebedi barış ve dostluk ilişkilerinin kurulmasına" ilişkin tebliğ imzalayarak diplomatik ilişkilerini başlatmıştı.
İki ülke bu yıl ilişkilerinin normalleşmesinin 50. yıl dönümünü kutluyor.
Çin-Japon ilişkileri, Doğu Çin Denizi'ndeki çatışan egemenlik talepleri nedeniyle şu sıralarda gerilimli geçiyor.
Öte yandan, Çin ile ABD ve Batılı müttefikleri arasındaki artan jeopolitik rekabet, Tokyo'nun bu ülkelerle ekonomik, siyasi ve askeri bağları nedeniyle iki ülke arasındaki güveni olumsuz etkiliyor.
Japonya'nın Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'a verdiği destek de ilişkilerde zaman zaman bir gerilim unsuru olarak öne çıkıyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başında Ada'ya yaptığı ziyaret sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzelerin Tayvan'ın doğusunda, Tokyo'nun Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği sulara düşmesi iki ülke arasında gerilimi yükseltmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu