Arjantin'de 48 darbeciye 'insanlığa karşı suçtan' hapis cezası
Arjantin’de askeri diktatörlük döneminde insanlığa karşı suç işleyen, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 48 eski askere ömür boyu hapis dahil uzun süreleri kapsayan hapis cezaları verildi. İnsanlığa karşı suç işleyen cuntacılara verilen cezaları, yakınlarını kaybedenler sevinçle karşıladı.
Bianet'in haberine göre, Arjantin cuntası, 1976 ile 1983 yılları arasında 30 bin kişinin kaçırılıp işkence edilip öldürülmesinden sorumlu. Hala toplu mezarlar kazılıyor, Cumartesi Anneleri/İnsanları gibi Plaza de Mayo Anneleri’nden de 34 yıldır ellerinde fotoğraflarıyla yakınlarını arayanlar var.
Cunta döneminde binlerce kişi, işkence merkezi olarak kullanılan askeri okulda öldürüldü, binlercesi “ölüm uçuşları” adı verilen uçaklara konulup havadan okyanusa atılarak.
"Ölüm uçuşları"nda öldürülenler arasında, iki Fransalı rahibe de vardı: Alice Domon ve Leonie Duquet. Plaza de Mayo Anneleri’nin kurucularıyla birlikte Aralık 1977’de öldürüldüler. Plaza de Mayo Anneleri’nden üç kişi ile Duquet’in cesedi Arjantin’in Atlantik kıyısında bulundu ve yakındaki bir mezarlığa defnedildiler. Domon asla bulunamadı.
Arjantin’de denizaltının kaybolduğu bölgede patlama sesi
Ancak ölüm uçuşlarının iki pilotu, Mario Daniel Arru ve Alejandro Domingo D'Agostino, geçen haftaki mahkemeyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Zorla kaybedilenlerden biri de, 17 yaşındaki İsveçli Dagmar Hagelin’di.
Yüzlerce başka ölümün yanı sıra Hagelin’in ölümünden de sorumlu olan, “Sarışın Ölüm Meleği” lakaplı Alfredo Astiz ile “Kaplan” lakaplı Jorge Acosta da aynı şekilde, işledikleri insanlık suçlarından 34 yıl sonra ömür boyu hapisle cezalandırıldı.
Osmanlı'dan 15 Temmuz'a Türkiye'nin darbeler tarihi
'Mutluluk mudur bilmiyorum ama kutluyoruz'
Toplam 48 cuntacıya “ölüm uçuşları” ve ESMA Donanma Mühendislik Okulu adlı askeri okuldaki işkence ve cinayetlerden hapis cezaları verildi, içlerinden 29’una ömür boyu hapis. Tabii bu rakam, cuntada görevli 5 bin askerin küçük bir kısmıydı.
30 Kasım’daki karar duruşmasında mahkeme salonu, kaybettikleri yakınlarının fotoğrafını taşıyan Arjantinlilerle doluydu. Democracy Now’un yazdığına göre, kararı memnuniyetle karşıladılar. Adliye dışında da onlarca hak savunucusu, kararı, binanın dışına kurulan dev ekrandan izledi.
İçlerinde, kızı 1976’da kaçırılan ve kaybedilen Taty Almeida da vardı: “Hükümet her ne kadar adaletin tekerine taş koymaya çalışsa da bu davaların devam etmesi konusunda hemfikiriz. İki pilota ömür boyu hapis cezası verildiğini duymak karmaşık duygular uyandırdı. Mutluluk mudur bilmiyorum ama evet, bu olanı kutluyoruz.”
Tayland'da cunta yönetimini eleştirmenin bedeli ağır
800 kişi tanıklık etti
Askeri okulun kurbanları arasında, Montonero gerillaları, sendika liderleri, öğrenciler, solcular ve onların yakınları ile arkadaşları vardı.
Bu, ESMA’da işlenen suçların yargılandığı üçüncü davaydı. Davada 800 kişi tanık olarak dinlendi.
Yargılama süreci, Kasım 2012’de başladı, suçlananlardan 11’i bu sürede öldü, üçünün de yargılanamayacak kadar hasta olduğuna karar verildi.
Kaybedilenlerin çocukları ve anneleri, “Nazilere yapılan gibi olacak, nereye giderlerse gitsinler onları arayacağız” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?