Araştırma: Hamilelikte alınan az miktarda alkol bile bebeğin beyin gelişimini geciktirebiliyor
Bilim insanları, hamilelik sırasında az miktarda alkol almanın bebeğin beyin gelişimini geciktirebileceğini tespit etti.
Güncel bir araştırmada hamilelik sırasında alkol alan ve almayan annelerin bebeklerinin MR taramaları karşılaştırıldı. Düşük düzeyde alkole maruz kalma durumlarında bile beyin yapısındaki değişikliklerin "önemli" olduğu ortaya çıktı.
Avusturya'daki Viyana Tıp Üniversitesi'nden Patric Kienast, "Hamile kadınlar alkol tüketiminden kesinlikle kaçınmalı. Çalışmamızda gösterdiğimiz gibi, düşük seviyelerde alkol tüketimi bile beyin gelişiminde yapısal değişikliklere ve beyin olgunlaşmasının gecikmesine yol açabilir" dedi.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre araştırmacılar, birçok hamile kadının alkolün hamilelik sırasında bebek üzerindeki potansiyel etkilerinin farkında olmadığı konusunda uyardı.
Sağlık uzmanları fetüse zarar verme riski nedeniyle hamile kadınların alkolden uzak durmaları yaygın olarak tavsiye ediyor.
Hamilelik sırasında alkol tüketmek, fetal alkol spektrum bozuklukları olarak adlandırılan ve çocuğun öğrenme güçlükleri, davranış sorunları veya konuşma ve dil gecikmelerine yol açabilen durumlara neden olabiliyor.
FETÜSLERDE BEYİN DEĞİŞİKLİKLERİ GÖRÜLDÜ
Araştırmacılar, çalışmada alkole maruz kalmış 24 fetüsün MR taramalarını analiz etti. Tarama sırasında fetüsler 22 ila 36. gebelik haftaları arasındaydı.
Alkole maruz kalan fetüslerde, fetal olgunlaşma skorunun önemli ölçüde daha düşük kaldığı; sosyal biliş, görsel-işitsel entegrasyon ve dil algısıyla ilgili STS'nin de daha sığ olduğu tespit edildi.
Viyana Tıp Üniversitesi'nde radyoloji doçenti Gregor Kasprian,"En büyük değişiklikleri temporal beyin bölgesinde ve STS'de bulduk. Bu bölgenin ve özellikle STS'nin oluşumunun çocukluk döneminde dil gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu biliyoruz" dedi.
Fetal MR, doğum öncesi beyin olgunlaşması hakkında bilgi veren uzmanlaşmış ve güvenli bir inceleme yöntemi olarak biliniyor.
Düşük düzeyde alkole maruz kalındığında bile fetüslerde beyin değişiklikleri görüldü.
BEYİN GELİŞİMİ GECİKİYOR
Üç anne haftada bir ila üç kez, iki anne ise haftada dört ila altı kez içki içtiğini bildirdi. Bir anne haftada ortalama 14 veya daha fazla içki tüketti. Altı anne de hamilelikleri sırasında en az bir kez aşırı içki içtiklerini (bir seferde dört içkiyi aşan) kaydetti.
Kienast, "24 anneden on yedisi nispeten seyrek alkol içiyordu ve ortalama alkol tüketimi haftada bir alkollü içkiden daha azdı. Yine de, prenatal MR'a dayanarak bu fetüslerde önemli değişiklikler tespit ettik" dedi.
Araştırmacılara göre, fetal beyin gelişimindeki gecikme, "özellikle miyelinleşme aşamasının gecikmesi ve frontal ve oksipital loblarda daha az belirgin girifikasyon ile ilişkili olabilir."
Miyelinleşme süreci beyin ve sinir sistemi işlevi için kritik öneme sahip. Miyelin sinir hücrelerini koruyarak bilgiyi daha hızlı iletmelerini sağlıyor. Bebeklerde yuvarlanma, emekleme gibi önemli gelişimsel kilometre taşları miyelinleşme ile doğrudan bağlantılı.
Araştırmanın sonuçları önümüzdeki hafta Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunulacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu