hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AP Dışişleri Komisyonu'nda Türkiye raporu kabul edildi

    AP Dışişleri Komisyonunda Türkiye raporu kabul edildi
    expand

    Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda, Hollandalı raportör Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu, 8 "hayır" ve 5 çekimsere karşı 36 "evet" ile kabul edilirken imtiyazlı ortaklık önerisi destek bulmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Liberal gruptan İngiliz Andrew Duff, Alman Alexander Graf Lambsdorff ve Sloven Ivo Vajgl tarafından verilen değişiklik önergesinde, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin, yeni seçilecek Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu tarafından gözden geçirilerek tam üyelik yerine alternatif ortaklıklara bakılması teklif edildi.

    Söz konusu değişiklik önergesine imza sahibi 3 parlamenter dışında destek veren olmadı.

    Oylamada kabul edilen değişiklik önergeleriyle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının önemine atıf yapılırken reform sürecinde Türkiye ve AB arasında yakın diyalog ve işbirliğinin ve katılım müzakerelerinin devam etmesi gerektiği gerektiği vurgulandı.

    Türkiye ve AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının ve başlatılan vize muafiyeti diyaloğunun memnuniyetle karşılandığı metne girerken işadamları, akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum temsilcilerinin AB'ye girişlerinin kolaylaştırılması ve vize muafiyeti sürecinin ilerletilmesi istendi.

    Yeni müdahalelerden kaçıma çağrıszı

    "Yolsuzluk iddiaları bağlamında Türkiye'deki son gelişmelerden derin endişe ve soruşturmaları yürüten savcıların ve kamu görevlilerinin görevden alınmasından üzüntü duyulduğu" ifadesi, kabul edilen değişiklik önergeleriyle rapora girerken hükümete, demokratik ilkelere saygı göstermesi ve yeni müdahalelerden kaçınması çağrısı yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siyasi grupların ortak önergeleriyle Sayıştayın uluslararası standartlara uygun çalışabilmesinin güvence altına alınması çağrısı da rapora dahil edildi, HSYK yasasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

    Çözüm sürecine destek

    Çözüm sürecine güçlü destek verilen raporda, muhalefete bu doğrultudaki müzakereleri ve reformları desteklemesi çağrısı yapıldı.

    AP Türkiye raportörü Oomen-Ruijten,Türkiye'nin AB üyelik yolunda yeni reformlara ihtiyaç duyduğunu ve bu süreçte AB'nin Türkiye'ye adil ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

    Türkiye raporunun önümüzdeki hafta AP Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow