hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Annan'dan mayısta Kıbrıs atağı' iddiası

    Annandan mayısta Kıbrıs atağı iddiası
    expand

    BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın mayıs ayında yeni bir Kıbrıs girişimi başlatma hazırlığında olduğu, bunu da aralık ayında birer mektupla Ada'nın iki tarafına ilettiği bildirildi.

    Rum yönetimi hükümet sözcüsü Yorgo Lilikas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a, Annan'ın aralık ayında mektup gönderdiğini doğruladı.
     
    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos da, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, önümüzdeki mayısta yapılacak Rum genel seçimlerinden sonra Kıbrıs'a temsilci göndereceğini söyledi. Papadopulos, Annan’ın mektubunun, geçtiğimiz 29 aralıkta kendisine ulaştığını belirtti. 
     
    Ancak KKTC Cumhurbaşkanlığı, ellerinde yeni girişimle ilgili olarak bir mektup değil, bir bilgi notu bulunduğunu bildiriyor. KKTC Cumhurbaşkanlığı, mektubun yeni bir girişim değil, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in göreve atanmasıyla ilgili olduğunu açıkladı.

    Atama yazısının alt bölümünde de BM Genel İşler Yardımcısı İbrahim Gambari'nin mayıs ayında adayı ziyaret edeceğinin yazıldığı belirtildi.
     
    Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rum yönetiminin mektubun içeriğini çarpıtarak Türkiye'nin yeni önerileri konusunda 'hedef şaşırtmayı' amaçladığı belirtildi.

    KKTC Cumhurbaşkanı Talat, bugün bir kabulü sırasında, konuyla ilgili bir soru üzerine, mektup haberlerinin, 'güvenilir ve New York kaynaklı' olarak kendisine iletildiğini, ancak öyle bir mektubun kendilerine ulaşmadığını söylemişti.
     
    Söz konusu mektupta Annan, mayıs ayında Kıbrıs Rum yönetiminde yapılacak parlamento seçimlerini beklediğini ve ardından yeni bir girişimde bulunacağını belirtiyor.
     
    Annan, Türk planını olumlu buldu   

    Rum lider Papadopulos ise, ABD'nin, Kıbrıs sorunuyla ilgili Türk önerilerini memnuniyetle karşılamış olmasına da şaşırmadığını vurguladı.
     
    Öte yandan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının devam ettiği Davos'ta mini bir Kıbrıs zirvesi gerçekleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüştü. Annan, Türkiye'nin yeni Kıbrıs planını olumlu buldu.
     
    BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ada'daki taraflara sunduğu ve kendi adıyla anılan planı, 24 nisan 2004'te halkoyuna götürülmüştü. Kıbrıslı Türklerin yüzde 65'i plana 'evet' derken, Rumların yüzde 76'sı 'hayır' demişti.
     
    Referandumun ardından Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "Annan Planı'nın halkımız tarafından reddedilmesi Kıbrıslı Türkleri hayal kırıklığına uğratmamalı. Rum kesimi olarak çözüm çabalarımızı sürdüreceğiz" demişti.
     
    Kıbrıs Eylem Planı
     
    Annan Planı'nın ardından Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik girişimler rafa kaldırıldı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 24 ocakta Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nı açıkladı. Plana Avrupa ve ABD'den destek geldi.
     
    Eylem Planı neler öngörüyor?



  • 2006 haziran ayına kadar tarafların katılacağı üst düzey bir toplantı yapılması,
  • Bu üst düzey toplantıda Türkiye, Yunanistan, KKTC, Rum tarafı, BM'nin yer alması,
  • Üst düzey toplantıda alınan kararların BM Genel Sekreteri Annan tarafından rapor olarak Güvenlik Konseyi’ne sunulması,
  • Eylem Planı'nın kabulü halinde Türkiye’nin deniz ve limanlarının Rum tarafına açılması,
  • Ada’da ticaretin önündeki engellerin kaldırılması,
  • Gazi Magosa, Girne ve Ercan Havaalanı’nın uluslararası dolaşıma açılması,
  • 2006 sonuna kadar Ada'da kalıcı bir çözüme ulaşılması,
  • Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası spor ve sosyal aktivitelere katılması,
  • Asıl öncelik kapsamlı çözüm,
  • Çözümün adresi Birleşmiş Milletler,
  • Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik bir varlık olarak AB gümrük birliğine pratik açıdan dahil edilmesi,
  • BM'nin ve AB Komisyonu'nun özellikle Kıbrıs Türk tarafına sağlayacağı destek, önerilen tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olunması,
  • Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Eylem Planı’nın hiçbir şekilde ilgili tarafların hukuki ve siyasi pozisyonlarına halel getirmeyeceğinin altını çiziyor. 
     
    Plan 20 ocakta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a sunuldu.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow