hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Annan planına evet deseydik bugün ne olurdu?"

    Annan planına evet deseydik bugün ne olurdu
    expand

    Bugün, Kıbrıs'ta kapsamlı çözümü öngören ve dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın adını taşıyan Annan planının, 24 Nisan 2004'te KKTC ve Güney Kıbrıs'ta eşzamanlı olarak halkların referandumuna sunulmasının 5. yıl dönümü... Plana Kıbrıs Türk tarafı "evet" Kıbrıslı Rumlar "hayır" demişti. Rum kesiminde yayımlanan Alithia gazetesi, "Annan planına evet deseydik Kıbrıs bugün nasıl olacaktı" sorusunu sorarak yanıtlar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete, referandumdan sadece 5 gün sonra, Kıbrıslı Rumların, KKTC'deki Yenierenköy, Sipahi ve Dipkarpaz'da eğitim, din ve siyasi kazanımlarla derhal özerklik statüsü kazanacağına işaret etti.

    Plan uygulamaya girmiş olsaydı, Türk askerinin parça parça adadan çekilerek 26 Eylül 2006'de 6 binle sınırlandırılacağını ve Kıbrıslı Rumların parça parça Kuzey'e döneceğini anımsatan gazete, 11 Ağustos 2004 ile 29 Ekim 2007 arasında 69 bin 200 Rum göçmenin KKTC'deki eski mallarına dönmüş olacağını kaydetti.

    Gazete, Rumlar plana "evet" demiş olsalardı, 29 Nisan 2005'te, "daimi ikamet veya çalışma iznine sahip olmayan Türk vatandaşlarının Kıbrıs'ı terk edeceğine" de işaret etti.

    Rumlar "evet" deseydi

    Gazete, Kıbrıslı Rumlar da "evet" demiş olsaydı, aradan geçen beş yıl içinde olacakları özetle şöyle sıraladı:

    29 Nisan 2004: Kimlik-pasaport ibrazı gerekmeden kullanılabilecek iki geçiş noktası açılacaktı. Nerede ikamet ettiğimize bakılmaksızın, istediğimiz herhangi bir yerde ikinci konut edinme hakkımız olacaktı. İade edilecek toprak, hukuki açıdan Kıbrıs Rum devletine ait olacaktı ve iadeye kadar denetimi Güvenlik
    Konseyinin yetkisiyle BM Barış Gücünde olacaktı.

    Kıbrıslı Rumlar, Yenierenköy, Sipahi ve Dipkarpaz'da eğitim, din ve siyasi kazanımlarla derhal özerklik statüsü kazanacaktı. Kıbrıs Lirası, bütün Kıbrıslıların resmi parası olacaktı.

    Mayıs 2004: İngiliz üsleri arazisinin yarısı Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetine verilecekti. Bu arazinin yüzde 90'ından fazlası Kıbrıs Rum eyaletinde...

    13 Haziran 2004: Avrupa Parlamentosu seçimleriyle eşzamanlı olarak; federal parlamento ve her eyaletin parlamentoları için genel seçimler yapılacaktı.

    1 Ağustos 2004: BM'nin yeni barış gücü tam yetki sahibi olacaktı ve Güvenlik Konseyinin yetkisi temelinde misyonunu yerine getirmek için geliştirilecekti.

    11 Ağustos 2004: İlk etapta iade edilecek ve ara bölgenin tamamını, kapalı Maraş'ı ve Erenköy'ü kapsayan topraklar kapsamındaki bölgeler Kıbrıs Rum eyaletine devredilecekti. 15 bin (Rum) göçmen, evlerine dönecek ve mallarına yeniden kavuşacaktı.

    29 Ekim 2004:
    İkinci etapta iade edilecek topraklar kapsamındaki Düzce, Taşköy, Madenköy ve Lefke, Kıbrıs Rum eyaletine iade edilecekti. 3 bin 200 (Rum) göçmen evlerine dönecek, mallarına yeniden kavuşacaktı.

    1 Ocak 2005:
    Kıbrıs Türk eyaletinde Türk Lirasının kullanımına son verilecekti.

    29 Ocak 2005:
    6 bin Türk askeri Kıbrıs'tan çekilecekti. Rum Milli Muhafız Ordusu ve Türk Kuvvetleri silah sistemlerini yüzde 20 oranında azaltacaktı.

    29 Nisan 2005:
    Daimi ikamet veya çalışma iznine sahip olmayan Türk vatandaşları Kıbrıs'ı terk edecekti.

    29 Haziran 2005: Ömerli, Bademliköy, Gaziler ve Kırklar köyleri Kıbrıs Rum eyaletine iade edilecekti. 4 bin göçmen evlerine dönecek mallarına yeniden kavuşacaktı.

    29 Eylül 2005:
    7 bin 500 Türk askeri Kıbrıs'tan çekilecekti. Rum Milli Muhafız Ordusu ve Türk Kuvvetleri silah sistemlerini yüzde 25 daha azaltacaktı.

    29 Ocak 2006: 7 bin 500 Türk askeri daha Kıbrıs'tan çekilecekti ve Rum Milli Muhafız Ordusu ile Türk Kuvvetleri silah sistemlerini yüzde 25 oranında daha düşürecekti.

    25 Eylül 2006:
    Türk ordusunun sayısı, Kıbrıs Türk eyaletinde 6 binle sınırlanacaktı. Aynı sayıda Yunan askeri Kıbrıs Rum eyaletinde konuşlanacaktı. Askeri kontenjanlar, kısıtlı silah gücüyle önceden uzlaşılmış 6 kışlada bulunacaktı.

    29 Ekim 2006: Güvercinlik, Günebakan, Çayönü, Türkmenköy, Yeşilırmak, Akdoğan, İncirli, Kurutepe köyleri ile Maraş'ın kuzeybatı bölgesi Kıbrıs Rum eyaletine iade edilecek, 12 bin (Rum) göçmen evlerine ve mallarına geri dönecekti.

    29 Nisan 2007: Alayköy, Yukarı ve Aşağı Bostancı, Haspolat ve Maraş'ın kuzeyi Kıbrıs Rum eyaletine iade edilecek, 14 bin (Rum) göçmen ev ve mallarına dönecekti. Kıbrıslı Rumlar; Kıbrıslı Türklerin ikameti amacıyla kullanılmayacak olan Kıbrıs Türk eyaletindeki mallarının üçte birini elde edeceklerdi.

    29 Ekim 2007: Güzelyurt kenti ile Gürpınar, Şirinevler, Ağırdağ, Paşaköy, Özhan, Serhatköy, Korkuteli, Çamlıköy, Gemikonağı, Karpaşa, Mevlevi, Kozan, Çamlıbel, Zümrütköy, Kılıçaslan, Koruçam, Güneşköy, Yeşilyurt, Yeşilırmak, Dörtyol, Aydınköy, Pirhan, Akçiçek ve Vadili Kıbrıs Rum eyaletine iade edilecekti, 33 bin (Rum) göçmen geri dönecekti.

    29 Nisan 2009: Bütün Rumlar, Kıbrıs Türk eyaletinde; her kentin ve köyün nüfusunun yüzde 6'sı oranında daimi yerleşme hakkı kazanacaktı. Kıbrıslı Rumlar üçte bir oranı kriterine uygun olarak mallarını geri alacak, Kıbrıslı Türklerin başka konutlara taşınmaları tamamlanacaktı."

    Rumlar "hayır"ı kutlayacak

    Böyle bir plana "hayır" diyen Kıbrıslı Rumlar, bu akşam düzenleyecekleri mitingle, plana "hayır" demelerini kutlayacak. Plana, Kıbrıslı Türkler yüzde 65 oranında "evet" derken, Kıbrıslı Rumlar, devletin desteklediği kampanyalar sonucu yüzde 75 oranında "hayır" demişti. Rumlar, bu akşam kilisenin desteğiyle düzenleyecekleri mitingde, Annan planın "hayır" demelerinin yıl dönümünü kutlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow