hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Amerikan Baharı" kar altında

    Amerikan Baharı kar altında
    expand

    Haftalardır Wall Street eylemcilerinin başlattığı Amerikan Baharı ile anılan New York'a kar yağdı. Erken gelen kar yağışı nedeniyle eyaletin kimi yerlerinde kar kalınlığı 2,5-7,5 santimetre arasında. Kar nedeniyle Zuccoti Parkı'nı mesken edinen eylemcilerin koşulları da zorlaştı.

    ABD'nin kuzeydoğusunu erken vuran kar 3 kişinin ölümüne yol açtı.

    Mevsim normallerine göre şubat ayında görülmesi beklenen yoğun kar bölgeyi ekim ayında vurunca kar yüzünden 2,7 milyon kişi elektriksiz kaldı, kar hava ve kara trafiğinde karışıklıklara neden oldu.

    Yetkililer, elektriklerin geri gelmesinin birkaç gün sürebileceğini bildirdi.

    Kötü hava koşulları yüzünden en az 3 kişinin öldüğü, New Jersey, Connecticut, Massachusetts ve New York'un bir kısmında olağanüstü hal ilan edildi.

    Erken gelen kar bazıları içinse nimet oldu. Vermont'taki iki kayak merkezi sezonu erken açtı.

    New York'ta sabah erken saatlerde başlayan sağanak yağmur daha sonra kara dönüştü ve eyaletin çeşitli bölgelerine 2,5-7,5 santimetre arasında kar yağdı.

    Kar yağışı uzun süre devam ettikten sonra yerini yine sağanak yağmura bıraktı. Kentin başta Central Park olmak üzere pekçok yerinde ağaç dallarının karın ağırlığına dayanamayarak kırılması yüzünden birkaç kişinin yaralandığı ve arabaların hasar gördüğü de bildirildi.

    Bu arada ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliğini, işsizliği ve Wall Street'i protesto etmek amacıyla kentin finans merkezi Wall Street bölgesindeki Zuccotti Parkı'nda 40 günü aşkın zamandır kalan eylemciler de soğuyan hava, şiddetli yağmur ve kar nedeniyle tentelerin altına ve ufak çadırlarının içine sığınıyorlar.

    Hafta sonunda New York Belediye ekiplerinin parka ısı veren 6 jeneratörü tehlikeli bulması nedeniyle parktan kaldırmasının ardından eylemcilerin yaşam koşulları da iyice zorlaştı.

    Artık tek kaygı polis değil, soğuk hava da var

    Amerikan sokaklarını hareketlendiren "Wall Street'i İşgal Et" gösterileri sürüyor ama eylemciler için endişenin kaynağı artık polisler değil soğuk hava. Kışın gelmesiyle kamp kuran eylemcilerin sayısının azalması bekleniyor.

    "Biz yüzde 99'uzuz" diyorlar, meydanları terketmiyorlar. "Wall street'i İşgal Et" hareketi üyeleri yine hem New York hem Washington'da sokaktaydı. Eylemciler yürüdü, hedefte Amerika'daki ekonomik krizden sorumlu tutulan bankalar vardı. Protestolarda gerilim öne çıktı. New Yorktaki yürüyüşte, Amerika'nın ünlü yatırım kuruluşlarından JP Morgan Chase'in önüne giden göstericiler, şirketin müdürüne protesto mektubu gönderdi.

    Protestoları zorlayan sadece polisler değil. Kış da kapıya dayanmış durumda. Soğuk hava New York'un yanısıra, Chicago ve başkent Washington'da kamp kuran eylemcileri zorluyor.

    Washington'daki gösterici Nick Allen, "Buradaki bir çok insan, bu koşullarda yaşamayı bilmiyor. Onlara bazı tavsiyelerimiz oluyor. Dışarıda yaşamanın inceliklerini onlarla paylaşıyoruz. Hem hareketin devam etmesini hem de insanların hasta olmadan güvenli bir şekilde burada kalabilmelerini istiyoruz" diyor.

    New York'taki eylemci Zach Cheney ise, "Ben buraya kışlık pantalon, atkı ve eldivenlerle geldim. Ama buradaki diğer bazı insanlar için endişeliyim. Zira gece çok soğuktu ve bazı insanların soğuktan korunmak için yeterli giyeceği yoktu" diyor.

    Göstericiler 1.5 aydır sokaklarda... İnsanların alanlardan ayrılmasıyla Wall Street hareketinin kan kaybetmesinden endişe ediyorlar. Eylemciler, sokakta yaşam konusunda evsizlerden de tavsiye alıyor.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow