Alzheimer'ı yavaşlatan ikinci ilaç ABD'de onay başvurusunda bulundu
Alzheimer'ı yavaşlatan ikinci ilaç ABD'de onay başvurusunda bulundu. Araştırmacılar ilacın hastalığı 4 ila 7 ay geciktirebildiğini açıkladı
Eli Lilly henüz deneme aşamasında olan Alzheimer hastalığı ilacı Donanemab için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayına başvurdu.
Donanemab, onaylanması halinde hastaların zamanlar hafızalarını kaybetmesine yol açan Alzheimer hastalığına karşı ilaç Japon ilaç firması Eisai tarafından üretilen Lecanemab'den sonraki ikinci ilaç olacak.
Araştırmacılar ilacın hastalığı 4 ila 7 ay geciktirebildiğini açıkladı. Özellikle hastalığın erken teşhis edildiği dönemlerde kullanılması halinde etkinliğinin çok yükseldiği vurgulandı. 1700 hasta üzerinde yapılan çalışmada sonuçların geç dönemlerde kullanılan durumlarda ilacın daha az etkili olduğunu gösterdi.
Lilly Nöroloji Bilimi Başkanı Anne White bulguların erken tespit ve teşhisin hastalığın ilerleyişini değiştirmek için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Lilly araştırmacılarından Dr. John Sims gazetecilere yaptığı açıklamada "Nihayet artık bir umut ışığından bahsedebiliyoruz," ifadelerini kullanıdı.
Hastalığı tedavi etmediklerini belirten Sims "Diyabet hastalığının da biz çözümü yok ama bu hastaların anlamlı tedavi alamayacağı anlamına gelmiyor," sözlerini kullandı.
CİDDİ YAN ETKİLERİ BULUNUYOR
Donanemab bazı hastalarda ilerlemeyi ciddi şekilde yavaşlatmayı başarsa da ciddi yan etkiler de gösterdi.
Hem Donanemab hem de Lecanemab laboratuvar ortamında geliştirilen antikorlar olup beyindeki amyloid birikimini hedef alıyor. Fakat her ilaçta da yan etki olarak beyinde şişkinlik ve kanama riski bulunuyor ve Lilly'nin çalışmaları 3 ölümle ilintili olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim insanları bu ilaçları Alzheimer tedavisi için devrim olarak nitelendiriyor fakat hangi hastaların bunu denemeleri gerektiği ve karşılığın nasıl bir fayda görecekleri hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.
(Kaynak: Euronews Türkçe)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CIA açıkladı! Yeni Covid-19 raporu: Kaynağına dair 'laboratuvar' detayı…
Romanya'nın en değerli eserleri çalındı! Film gibi soygun: Müze kapısı patlayıcı ile açıldı…
Gazze’yi boşaltma planı mı? Trump: 1 milyon Filistinli, Ürdün ve Mısır’a taşınmalı
Grönland kavgası: Trump-Frederiksen telefon görüşmesinde neler yaşandı?
Trump’tan Şeffaflık Hamlesi: Kennedy'ler ve King Suikast Dosyalarının Gizliliği Kaldırılıyor