Alzheimer tedavisinde umut ışığı
Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatacak ilacın önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor. İngiltere’de yapılan klinik çalışmalar Alzheimer hastalığı için yeni bir başlangıç olarak tanımlandı.
İngiltere’de uzun zamandır sürdürülen çalışmalarda umut verici bir sonuca ulaşıldı. Genetikçi Prof. Dr John Hardy, Lecanemab adlı ilacın demansa karşı on yıllardır süren mücadelede "başlangıcın sonunu" işaretleyebileceğine inanıyor. Hafif demansı olanlarda hafıza gerilemesini azalttığı söylenen ilacın birçok hasta için umut ışığı olacağı söyleniyor. Uzmanların tek endişesi Ulusal Sağlık Sistemi ile alakalı bürokrasinin ilacın deneme sürecini etkilemesi.
İngiltere Alzheimer Araştırma Merkezi’nde görevli D. Susan Kohlhaas, "İnsanlara erken teşhis konulması, araştırma ve tedaviye erken başlanması anahtar olacaktır. Bu bizim için gerçek bir fırsat penceresi.” dedi.
Şu an İngiltere’de 900 bin kadar demans vakası biliniyor. Vakaların yüzde 60-70'inde Alzheimer görülme ihtimali söz konusu.
Lecanemab'ın klinik denemelerinde, beyindeki toksik amiloid proteini temizlediğini ve 18 ay sonra semptomların ilerlemesini yaklaşık yüzde 27 oranında yavaşlattığı kanıtlandı. İki haftada bir enjeksiyon şeklinde verilen ilacın gelecek yılın sonlarına doğru piyasaya sürülmesi bekleniyor.
DEMANS VE ALZHEIMER ARASINDAKİ FARK NEDİR?
“Demans” terimi, beyin hücrelerinin tahribatı ve kaybına yol açan bir beyin hastalığı olan kişilerde sık rastlanan belirtileri kapsamaktadır. Beyin hücrelerinin kaybedilmesi doğal bir süreçtir, ancak demansa neden olan hastalıkta bu olay çok daha hızlı bir şekilde seyreder ve hastanın beyninin normal çalışmamasına neden olur. Demans deyiminin Türkçe’deki en uygun karşılığı “bunama hastalığı”dır. Demans, kişinin işlevselliğinin yavaş ve ilerleyen bir şekilde bozulmasına yol açar. Demansların büyük çoğunluğunda kişinin işlevselliğinin tekrar düzelmesi mümkün değildir.
Beyin tahribatı kişinin bellek, dikkat, konsantrasyon, konuşma ve düşünme gibi zihinsel fonksiyonlarını etkiler ve doğal olarak davranışlarına yansır.
Ancak Demans tanımı sadece dejeneratif (beyinde hücre kaybıyla karakterize) demans ile sınırlı değildir. Her zaman aynı gelişim sürecini izlemeyen bir sendromu (belirtiler grubunu) ifade etmektedir.
Bazı hallerde, hastanın durumu iyileşebilir ya da belli bir süre için dengede kalabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Washington'daki görüşme öncesi Trump ve Netanyahu'dan ilk mesajlar: Bibi ile önemli toplantılar planladık
Trump'tan ortalığı karıştıracak çağrı: Biz olmasak yok olurlar
Ahmed Şara'nın ilk yurt dışı ziyareti: Suudi Arabistan temaslarından ilk kareler
SON DAKİKA HABERİ... ABD'de bir uçak kazası daha! Can kayıpları var
Yeni bir pandemiye yol açabilir mi? Henipavirüs alarmı: Kuzey Amerika'da ilk!