Almanya’dan İran’a ek yaptırım
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran’da insan hakları ihlallerinin artması nedeniyle Almanya’nın, Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına ilave yeni yaptırımların getirileceğini açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran protestolarında yaşanan insan hakları ihlallerinin artmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Baerbock “Son zamanlarda İran’da 13 binden fazla kişinin tutuklandığı söyleniyor. Vurularak veya dövülerek 250 kişi öldürüldü. İran'da kadınlara, etnik ve dini azınlıklara yönelik sistematik baskı yeni değil. Ancak şu anda eşi benzeri görülmemiş yeni bir şiddet düzeyine ulaşıyor. İran'daki durum Alman vatandaşları için de giderek daha tehlikeli hale geliyor” dedi. Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına ek yeni yaptırımların getirileceğini belirten Alman Bakan “Kendi vatandaşlarına bu kadar insanlık dışı davranan bir devletle ikili ilişkilerde normal iş yapamayız. Avrupalı ortaklarımızla birlikte başlattığımız insan hakları yaptırımları ilk adımdı. Toplam 4 alanda ilave tedbirler alarak ikili ilişkilerimizi mevcut duruma uyarlıyoruz” dedi.
Bakan Bearbock özellikle insan hakları ihlallerinden sorumlu kişilere yaptırımların uygulanacağının altını çizerek bu kişilerin aile üyelerinin listelenmesi için yasal gereklilikleri incelediklerini aktardı. Bearbock “Gelecekte, örneğin, ulusal vizeler yalnızca hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerine kesinlikle gerekli olduğu ölçüde verilecektir. AB listesinde yer alan İran örgütlerinin üyelerine de ek ulusal giriş kısıtlamaları getirilecek" açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin İran’daki faaliyetlerinin engellenmesine değinen Baerbock ikinci yaptırımlarının İran'daki durumun uluslararası gündemde kalmasını ve kanıtların toplanıp belgelenmesini sağlamak olduğunu belirtti. Alman Bakan, “Sorumluların acımasız şiddeti ve baskısı sonuçsuz kalmamalıdır. İnsan hakları evrenseldir ve onları hiçe sayanların er ya da geç hesap sorulmasını beklemeleri gerekir. Bir BM mekanizması kurulana kadar, insan hakları suçlarına ilişkin kanıtları belgeleme ve toplama konusunda sivil toplum kuruluşlarını da desteklemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında kültür, bilim, medya ve sivil toplum alanlarında özellikle risk altında olan kişilere özel koruma programlarında yer sağlanacağını ifade eden Bakan Bearbock, İran sivil toplumunun Almanya’nın desteğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bearbock, “Şu anda İran'daki insan hakları projelerini desteklemek pek mümkün olmasa da, İran sokaklarındaki protestocularla dayanışmamızın gerçekten hissedilmesi önemlidir. Bu nedenle, İran’dan sürgün edilen ve İran'da komşu ülkelerde yaşayan İranlılar için insan hakları projeleri çağrısı yaptık ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile insan hakları durumunun iyileştirilmesine destek sağlamak için fırsatlar arıyoruz” diye konuştu.
Son olarak ekonomik yaptırımların getirileceğini söyleyen Alman Bakan, halihazırda zaten sınırlı olan ticari temasların daha da azaltılacağını ve ayrıca İran bankalarının mevcut ticari ilişkilerin değerlendirileceğini açıkladı. Bearbock, “Örneğin ekonomi ve enerji sektörlerinde hâlâ ikili diyalog varsa, bunları askıya alacağız” şeklinde konuştu.
İRAN’DAN AB’YE YAPTIRIM MİSİLLEMESİ
İran'dan ülkedeki protestolarla ilgili Tahran'a yaptırım uygulayan Avrupa Birliği'ne (AB) misilleme geldi. İran Dışişleri Bakanlığından yaptırım kararına ilişkin yayımlanan bildiride, AB'ye bağlı bazı kurum ve kişilere yönelik teröre destek, insan hakları ihlali ve şiddeti destekleme gerekçeleri ile yaptırım uygulama kararı alındığı belirtildi. Yaptırım listesinde yer alan kişilerin İran’da bulunan tüm mal varlıklarına el konulacağı ve ülkeye girişlerine izin verilmeyeceği kaydedildi.
LİSTEDE 12 KİŞİ, 8 KURULUŞ BULUNUYOR
Yaptırım listesinde Almanya'nın Deutsche Welle Farsça kanalı ile Fransa merkezli RFI Farsça kanalı yer alırken, AB çatısı altında olan İran Dostları, Uluslararası Adalet Arayışı Komitesi ve üyeleri, Irkçılık ve Antisemitizmle Mücadele Birliği (LICRA), Almanya'nın Karl Kolb şirketi ile Rhein Bayern Fahrzeugbau şirketi ve İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeyi amaçlayan Berlin merkezli sivil toplum örgütü Stop The Bomb yer aldı.
YAPTIRIM UYGULANAN KİŞİLER
Uluslararası Adalet Arayışı Komitesi Başkanı Aljo Vidal Quadras, Özgür İran Dostları eş başkanı Javier Zarazlejos, Özgür İran Dostları eş başkanı Milan Azver, Avrupa Parlamentosu üyesi Charlier Weimers, Avrupa Parlamentosu üyesi Jan Zahradil, Avrupa Parlamentosu üyesi Helmot Geuking, Avrupa Parlamentosu üyesi Hermann Tertsch, Fransa Ulusal Meclisi üyesi Meyer Habib ve Matine Valleton, Villepinte Belediye Başkanı Jean Francois Legaret, Paris Bölgesi eski Belediye Başkanı Johannes Boie, Bild gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Alexandra Würzbach.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi