Almanya'dan Hiwroj'a kimlik yok

Almanya'da yaşayan Türkiyeli ailenin Hiwroj adını verdiği, dünyaya yeni gelen kızlarına, Alman makamları, "W harfi Türk alfabesinde yok" gerekçesiyle kimlik vermedi.
Almanya'da yaşayan Doğan ailesi, bir aydır Alman makamlarından yeni dünyaya gelen kızları için kimlik alamıyor. Nedeni ise ailenin çocuğa vermek istediği ismin Hiwroj olması. Alman makamları kimlik vermemelerine gerekçe olarak, yazdıkları mektupta "W harfi Türk alfabesinde yok" diyor.
Freiburg yakınlarındaki Emmendingen şehrinde yaşayan Doğan ailesi bir ay önce doğan kızlarına kimlik çıkartmak için nüfus dairesine gitti. Alman vatandaşı olan Serda ve Mürsel Doğan çifti, yetkili memura doğum belgelerini teslim etti.
Nüfus dairesindeki memur, formda yer alan "Hiwroj" ismini kabul etmeyerek kendilerine bu konuda bir mektup gönderileceğini söyledi.
Ardından da 22 Kasım tarihli mektup ile Nüfus dairesi resmi olarak Hiwroj ismini kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Mektupta bu adın Alman isim kataloğunda olmadığını yazan yetkililer Türk konsolosluğuna da danışıldığını oradan da bu ismin Türkçe olmadığı bilgisini aldıklarını belirttiler.
Nüfus Dairesi'nden Diana Bockstahler mektupta, Türk alfabesinde 'W' harfi bulunmadığı için bebeğe Hiwroj isminin verilmesini kabul etmediklerini belirterek, aileden bu ismin bir kız ismi olduğunu ve yazım kurallarına uyduğunu belgelemesini talep etti.
Kürt kökenli Alman vatandaşı olan Doğan'ın eşi de Gürcü asıllı Alman vatandaşı. Aile vatandaşlık olarak Türkiye ile bir bağları bulunmamasına rağmen Alman yetkililerin konuyu Türk konsolosluğuna sormasına tepkili.
CNNTürk'e konuşan baba Mürsel Doğan "Türkiye'de yasaklar kalkarken Almanya benzer yasakları şimdi burada uyguluyor" dedi.
Almanya'da bir aydır isim sorunu nedeniyle çocuğuna kimlik alamayan baba Mürsel Doğan kendisine Hiwroj ismini Hivroj olarak değiştirmesi durumunda kimlik verilebileceğini belirttiklerini aktarıyor.
Ancak bu öneriyi kabul etmeyen baba "yasal yollardan gerekli tüm başvuruları yapacağım" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ticaret savaşına mola: "Trump'a geri adım attıran 18 saat"
Yeni nesil ulaşım aracı: Robot at
Belçika'da IPTV için düğmeye basıldı: Erişim çöktü, ekranlar karardı
Çin'den Trump'a rest! Telefon yerine misilleme geldi: ABD ürünlerine uygulanan tarifeleri yüzde 84'e çıkardı!
'Panayır striptizcisi' demişti! Şimdilik savaş baltalarını gömdüler! 20 yıllık küslük sona erdi!