Almanya-Türkiye arasında 'Türkçe dersi' krizi
İki ülke arasındaki siyasi gerilim, Almanya'da okullarda öğretilen Türk Dili ve Kültürü derslerine sıçradı. Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu, Berlin'deki Türkçe derslerinin mercek altına alınmasını istedi.
Türkiye'den Almanya'ya 'Ayşenur Bahçekapılı' misillemesi
İnsanoğlu dünyaya 30 trilyon ton ağırlık yükledi
Apple’ın otomobil planları ortaya çıktı
Önce yemek ısmarlamış, sonra parçalamış
Der Tagesspiegel gazetesi, Almanya'da Türk kökenli öğrencilere verilen Türk Kültürü derslerine ilginin arttığını haber yaptı. Gazete, ‘Alman Okullarında Erdoğan Öğretisi' başlığıyla yaptığı haberinde, sadece Berlin'de 150 okulda konsolosluk tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından verilen derslere son 10 yılda ilginin arttığını ve bunun da milletvekili, dernekler ve bilim adamları tarafından kaygıyla izlendiğini iddia etti.
'Uyumu engelleyen veya siyasi propaganda içeren hiçbir şey kabul edilmemeli'
Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu da konuyla ilgili gazeteye bir demeç verdi. Mutlu, "Türkiye'deki politik gelişmeleri göz önüne aldığımızda Türkiye'den gelen öğretmenlerin Berlin okullarında verdiği Türk Kültürü derslerinin tamamen mercek altına alınması uygun olur. Uyumu engelleyen veya siyasi propaganda içeren hiçbir şey kabul edilmemeli" dedi.
'Siyasete malzeme yapılmamalı'
Heidelberg Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göç Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Havva Engin ise derslerin günlük siyasete malzeme yapılmasını eleştirdi.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Türkçe derslerinin 1980'de Türkiye ile Almanya arasında varılan ikili anlaşma sonucu okullarda verildiğini belirten Prof. Engin şunları söyledi: "Bu derslerin Almanya'da Türkiye'den gelecek öğretmenlerce verilmesini iki ülke kararlaştırdı. Bu sadece Türkleri ilgilendiren bir konu değil. Aynı anlaşmayı Almanya işçi aldığı diğer ülkelerle de yaptı. 1977 yılında AB üye ülkelerle, göçmen işçi alınan ülkelerle bu anlaşmayı yapmayı telkin etti. Bu yüzden derslerin politik söylemlerle zan altında bırakılması ve günlük siyasi tartışmalara malzeme yapılması uygun değil. Okul idareleri Türkiye'den gelen görevli öğretmenlerle işbirliği yapmalı. Onlarla birlikte bir platform oluşturmalı."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…
Rusya endişesi geri adım mı attıracak? Finlandiya, anti-personel kara mayını anlaşmasından çekilmeyi düşünüyor
El Turco'nun Bitcoin cenneti
Facebook'tan Filistin Sansürü: İçerik Etkileşimlerine Müdahale Ettiler! | Son Dakika Haberleri...
The Times: Diktatörün 'hayalet' kardeşi Mahir Esad nerede?