Almanya, Namibya'dan soykırım özrü dileyecek
Almanya, 20. yüzyılın başında bugünkü Namibya'da yaşayan Herero ve Nama halklarına yönelik olarak gerçekleştirdiği, 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen katliam nedeniyle özür dilemeye hazırlanıyor.
Güneybatı Afrika ülkesi Namibya'da 1904 - 1907 yılları arasında yaşanan olayları soykırım olarak kabul eden Almanya, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ağzından Namibya'dan resmen özür dileyecek. Alman Dışişleri tarafından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasında süren görüşmelerin sene sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Almanya ve Namibya hükümetleri ile parlementoları tarafından oluşturulacak ortak metinde, yaşananların resmen soykırım olarak ifade edileceği belirtiliyor. Tagesschau.de'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya adına özür dileme görevini üstlenmeyi kabul etti.
İki ülkenin, aralarındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla bir vakıf kurmaya hazırlandığı aktarılırken, bu çerçevede deniz suyunun arındırılması gibi ortak projelere de imza atılması bekleniyor.
Almanya tazminata yanaşmıyor.
Almanya Meclisi'ndeki Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın tam metni
Binali Yıldırım: Bir yalana imza attılar
Özür var tazminat yok
Alman hükümeti yaklaşık bir yıl önce, Namibya'da yaşananları soykırım olarak nitelendirmişti. Ortak açıklama ile, Almanya'nın bu ifadesi kayıtlara da soykırım olarak geçecek. Almanya'nın özür dileyeceği, ancak hukuki sonuçları kabul etmeyeceği de gelen haberler arasında. Tagesschau.de'ye konuşan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD'nin dış politika sözcüsü Niels Annen, Almanya'nın politik sorumluluğu kabul edeceğini, ancak soykırımda hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödemeyeceğini söyledi.
Almanya, 1904-1907 yılları arasında Namibya'da yerli Bantu halkından olan on binlerce Herero ve Nama vatandaşını katletmişti. Almanya'nın Afrika'daki sömürge yönetimi 9 Temmuz 1915'te sona ermişti.